Продукти: (за 4 порции)
• половин глава целина
• 1 връзка репички
• 1 глава лук
• 1 зелена салата
• 1 ч.ч. зеленчуков бульон
• 1 с.л. зехтин
• 2 с.л. тиквено олио
• 1 ч.л. горчица
• 2 с.л. оцет
• 1 1/2 к.ч. кисело мляко
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Обелваме целината, нарязваме я на тънки ивички и леко я запържваме в зехтина. Заливаме с бульона, захлупваме и задушаваме, докато поомекне.Отцеждаме и смесваме изстиналата отвара с горчицата, оцета, киселото мляко, сол и черен пипер на вкус.
Разбиваме сместа, като постепенно наливаме тиквеното олио. Пускаме в соса целината и лука, нарязан на дребни кубчета.
Покриваме дъното на чинията за сервиране с листа от салатата. Изсипваме в средата целината, а наоколо нареждаме нарязаните на кръгчета репички.
Киселото зеле освен вкусно е и изключително полезно. Още древните гърци са лекували раните си с него, а мнозина смятат, че е най-доброто средство срещу безсъние. Зелето прави чудеса за нервната систем...
Тази болест се характеризира със забавена перисталтика и е съпроводена от запек, болки в корема, отоци, липса на апетит, натрупване на ненужни вещества в черния дроб, стомаха и другите органи. С атони...
Йодът участва в обмяната на веществата и помага на щитовидната жлеза в синтеза на два хормона – трийодтиронин и тироксин. Те играят значителна роля във всички органи и тъкани. Толкова са важни, че няк...
Правилната диета е най-добрата профилактика за болести на сърцето, казват експертите на Американската кардиологична асоциация. Какви „сърдечни приятели” може да откриете в кухнята? Според последн...