Градина » Овощна градина

Градина:

Боровинките се нуждаят от мулчиране

Borovinkite-se-nuzhdayat-ot-mulchirane

Едно от най-важните неща за американската боровинка през летните месеци е да мулчирате околостъблената чашка с почистен угнил боров тор (от борови иглички), дебелината на покривния пласт да е десетина сантиметра. Ако сте пропуснали да подхраните растението, сега може да внесете...

Бъдете внимателни с присадените дръвчета

Badete-vnimatelni-s-prisadenite-dravcheta

На първо място, трябва да следите дали се появяват издънки под мястото на присаждане, които бързо и обилно могат да се развият. Те трябва задължително да се премахват, иначе могат да угнетят културния филиз. Когато едногодишните филизи, които са израснали върху облагородените к...

Бъдете внимателни с присадените дръвчета

Badete-vnimatelni-s-prisadenite-dravcheta

На първо място, трябва да следите дали се появяват издънки под мястото на присаждане, които бързо и обилно могат да се развият. Те трябва задължително да се премахват, иначе могат да угнетят културния филиз. Когато едногодишните филизи, които са израснали върху облагородените к...

Бяло вино от червено грозде

Byalo-vino-ot-cherveno-grozde

Приятен нежен, фин и лек вкус, забележителен аромат и красив светло златистожълт цвят със зелен оттенък. Познахте, нали? По това белите вина категорично се отличават от червените. За да се направи обаче белият еликсир, трябва да се знаят някои тънкости. Преди всичко е важна зрело...

В малките градинки - свободно растяща корона

V-malkite-gradinki---svobodno-rastyasta-korona

Свободно растящата корона се прилага в личния двор, вила или върху малка площ, където процесите на резитба и беритба на плодовете няма да се механизират. Тази резитба се характеризира с това, че до встъпването на плододаване на овощните дървета резитбите са много слаби или въобщ...

В мокър пясък семената лесно поникват

V-mokar-pyasak-semenata-lesno-ponikvat

Често при посева на културните растения възниква въпросът: необходима ли е стратификация на семената? Какво значи стратификация? Терминът произхожда от две латински думи stratus (слой) и facere (да направя) и означава поставяне на семената на трудно кълнящи растения в...

Вземете резници, за да вкорените боровинка

Vzemete-reznici-za-da-vkorenite-borovinka

Ако искате да обогатите градината си с боровинка, то можете да вземете зрели резници от храста и в ранна пролет те да се вкоренят в парник или тунел. За да се сдобиете с резници, то изберете здрави, едногодишни, добре узрели клончета с дължина от 30 до 80 см и дебелина от окол...

Виното е особено чувствително през пролетта

Vinoto-e-osobeno-chuvstvitelno-prez-proletta

Температурните колебания през пролетта могат да доведат до отрицателни промени на вината, особено когато се съхраняват в непълни бъчви. Контактът на въздуха с виното влошава вкуса му. Болестите могат да се предотвратят чрез доливане на вино. Ако това не е възможно, трябва да се и...

Вкоренете зелени резници от касис

Vkorenete-zeleni-reznici-ot-kasis

Почти 100 процента от зелените резници на черното френско грозде - касис ще се вкоренят, ако спазвате технологията, която вие ви предлагаме. За начало са ви нужни майчини растения, от които да вземете резници. Тях можете да вкорените в лятна оранжерия, снабдена със система за ...

Вкоренете си пълзящи къпини

Vkorenete-si-palzyasti-kapini

Пълзящите къпини се размножават чрез вкореняване на върховете на едногодишни леторасти. В началото на август къпиновите стъбла са вече достатъчно израсли и върховете им могат да се вкореняват. Определяте храста, от който искате да направите нов. Избирате дълъг и добър летораст, п...

Внимавайте с директните сортове лози

Vnimavajte-s-direktnite-sortove-lozi

С името “директни сортове” се означават лози, които се счита, че са устойчиви на филоксера и могат да се засаждат без присаждане във филоксерни райони. Под това име се включват и лози, които нямат достатъчна устойчивост на филоксера и трябва да се присаждат, но притежават известн...

Време е да оберете облепихата

Vreme-e-da-oberete-oblepihata

Дочакахме узряването и на облепихата. Събирането на тези плодове не е толкова сложно, стига да имате време, да владеете правилната техника, да съумеете да ги транспортирате и, разбира се, да съхраните реколтата. Облепихата се събира, когато плодовете придобият жълта или оранжев...

Време е за дълбока оран в лозето

Vreme-e-za-dalboka-oran-v-lozeto

Дълбоката есенна оран е основният широко прилаган начин за обработка на почвата в лозята. Чрез нея едновременно се извършва обръщане, размесване и разрохкване на орния пласт. На повърхността се изважда по-добре запасеният в структурно отношение долен хоризонт, а разпрашената горн...

Време е за размножаване на касиса

Vreme-e-za-razmnozhavane-na-kasisa

Ако искате да размножите касиса, пък и другите разновидности и сортове френско грозде, имайте предвид, че краят на листопада е най-добрият момент, а най-сполучливият начин е вкореняването на резници. Резниците се приготвят от силно развити и не по-тънки от 5-6 мм издънки на кас...

Времето на гроздобера

Vremeto-na-grozdobera

Допреди много години официално за начало на гроздобера в цялата страна се обявяваше Кръстовден (27 септември). Това обаче е погрешно. В различните райони гроздето не узрява по едно и също време. Различните сортове също не могат да се оберат заедно. При физиологическата зрялост ...

Всеки лозов сорт става на асма

Vseki-lozov-sort-stava-na-asma

В двора си имам асми от сортовете Болгар и Хамбургски мискет. Бих желал да си засадя над тротоара Мерло и Каберне совиньон, но не знам дали те могат да станат на асми или трябва да се отглеждат така, както другите винени лози? Георги Тодоров, гр.Враца Всеки лозов сорт мож...

Вторична ферментация на виното

Vtorichna-fermentaciya-na-vinoto

Обикновено, когато въпреки естествената захарност от гроздето, някои винари прибавят допълнително захар, образуваният алкохол спира нормалната ферментация понеже спиртните ферменти не понасят голяма спиртна наличност. Тези вина са приятни за някои консуматори, но те остават разоч...

Възрастови периоди при овошките

Vazrastovi-periodi-pri-ovoshkite

В своето многогодишно развитие дървесните овощни растения преминават през няколко основни периода. Има различни становища по отношение на техния брой, но от практиктическа гледна точка най-приемливо е разделянето на живота на овощните растения на пет възрастови периода – усилен р...

Грижи за лозите по време на цъфтежа

Grizhi-za-lozite-po-vreme-na-caftezha

В основните лозарски райони цъфтежът на лозите започва в края на май-началото на юни. По-високата температура в началото на вегетацията може да го ускори. В места с по-хладен климат цъфтежът настъпва по-късно – към средата на юни. Сортовете, които напъпват по-рано (Перл дьо Кса...

Гроздобер през ...февруари

Grozdober-prez-fevruari

Ограниченият период на консумация на гроздето не бива да е причина хората да се лишават от неговото лечебно и хранително въздействие. Грижливото съхранение е много важно, за да може още няколко месеца да се радваме на благодатния плод. При домашни условия са възможни два начина. ...

Дайте азот на малините

Dajte-azot-na-malinite

Малиновите растения всяка година изразходват големи количества вещества, за да изхранят плодовете, стъблата заместници и кореновите издънки. Поради тези причини почвата се изтощава. А малината не е в състояние да използва хранителните вещества от по-долните пластове, особено ако ...

Декември е подходящ за бистрене на виното

Dekemvri-e-podhodyast-za-bistrene-na-vinoto

Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образуват с някои съставки мрежест преципитат, който, падайки на дъното, увлича чуждиц...

Десертното грозде се нуждае от хумусни почви

Desertnoto-grozde-se-nuzhdae-ot-humusni-pochvi

Десертните сортове лози предявяват по-високи изисквания към почвата в сравнение с винените. Те се развиват по-добре на по-дълбоки и свежи почви, които не са тежки и сбити, а са по-богати на хумус и с добра водозадържаща способност. Черноземните и някои канелени горски почви са на...

Джанката е добра подложка за кайсията

Dzhankata-e-dobra-podlozhka-za-kajsiyata

Джанката се използва нашироко като подложка за кайсията. Някои дори я използват и за формиране на стъблото на дървото, като присаждането се извършва на височина 60-70 см. Стъблото от джанката е по-устойчиво на зимните повреди и проявите на апоплексия са по-рядко явление. Предимст...

назаднапред
Начало