09.07.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2083  |   0  
За червени чушки се подгответе още сега
Пиперът е взискателна култура. Той е топлолюбиво и светлолюбиво растение. Оптималната температура за развитието му е 25-30°С. При 0.3 до 0.5°С растенията загиват. Изисква и изобилна слънчева светлина още от момента на поникването на семената до края на вегетацията. За отглеждането на пипер трябва да се избират дълбоки, пропускливи, влагоемни, топли хумусни почви, богати с хранителни вещества в лесно усвоима форма. Реагира отлично на торене с разложен и полуразрложен оборски тор, особено в комбинация с минерални торове.
При отглеждането на пипер няколко години на едно и също място, той бързо „уморява” почвата и добивите остават ниски. Изискванията към почвената и въздушната влага също са много големи. Най-чувствителен е във фаза поникване и интензивно нарастване на плодовете.

Само чрез разсад

Отглеждането на пипер става само чрез разсад в отопляеми и неотопляеми култивационни съоръжения или на студени лехи.
Ранното производство може да се осъществи само в районите, където последните слани са в началото на май. За останалата част от страната се прилага средноранното и късно производство. За средноранното производство разсадът се произвежда в полутопли парници, без да се пикира. Семената се засяват през март, с посевна норма 8-10 г/кв.м. Покриват се с 2-2.5 см торово-почвена смес. Осигурява се обилна светлина, оптимална температура и влага, редовно проветряване и подхранване с минерални торове. Разсадът се засажда на постоянното място от края на април до 20-25 май.
При късното производство разсадът се произвежда в студени лехи, на добре огрявани от слънцето и запазени от студени ветрове места. Засява се през април.

Сади се на редове

Разсаждането е към края на май, но не по-късно от15-20-ти юни. Растенията се слагат в редове с разстояние 60-80 см, а вътре в реда в зависимост от сорта. Едроплодните сортове – ратунди и капии, се засаждат на 20 до 25 см в реда, като се поставят по 2 растения в гнездо, а всички останали сортове на 12-18 см, по 1 растение в гнездо. Разсадът се засажда на дълбочина до първите листа, на 1/3 от дъното на браздата от източната или южната й страна. Тази дейност се извършва през по-хладните часове на деня и се полива за прихващане. Със следващата поливки не се бърза. При засушаване и високи температури и при късното производство се полива след 4-6 дни, когато се засаждат нови растения на мястото на загнилите. До формирането на завръзите поливки се извършват през 12-14 дни. Нуждата от влага нараства с настъпване на плододаването. Извършва се 2 или 3 окопавания, като с първото се прави леко загърляне на растенията и подхранване с амониева селитра - 20-30 кг/дка. След оформяне на първия завръз се извършва последното окопаване и подхранване със същото количество азотен тор.
03.04.2014 г. / Донка Петкова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020