Подстрижката започва по-късно, но е задължителна, защото храстът се превръща в хаос от тънки клончета.
След засаждането и през следващите няколко години културната боровинка не изисква резитба. Премахват се само повредените клончета и клонки, а също, ако има плодни пъпки при засаждането. Резитбите започват от четвъртата година.
Въпреки създадените благоприятни условия за отглеждането им, не може да се очаква хубав плод, ако храстите никога не се изрязват. Растенията може да раждат изобилно, но боровинките им остават дребни и прирастът е слаб. Само за няколко години неподрязаният храст се превръща в хаос от тънки, слаби клончета.
От възрастните храсти се изрязва една трета
Израсналият и добре развит боровинков храст трябва да има средно от 6 до 8 силни и здрави клонки. Те израстват от коренището или от по-стари клонки близо до почвата. За да е в добро състояние растението, то редовно трябва да се просветлява и постоянно да се подмладява. Така застарялата дървесина с намаляло образуване на леторасти и слабо плододаване се замества със силен нов прираст.
За основно правило може да се приеме, че всяка година се премахва около 1/3 от по-старата дървесина, така че в храста да няма клони на повече от 3 до 4 години. По-старите или се изрязват до земята, или се съкращават на силни странични клончета. Премахват се също излишните коренови издънки. Много силно растящите едногодишни клончета, които остават на храста като заместители на отстранените клонки, се съкращават на средната за храста височина. Така се стимулира образуването на странична дървесина.
Подмладяването
Тази резитба е съобразена с биологичните особености на сорта. При слабо растящите се прави подмладяване след 5 -8 г., при силно растящите сортове по-късно и обикновено след 15-20 години.
Най-подходящото време за всички резитби при културната боровинка е през есенно-зимния период - от листопада през есента до началото на вегетацията през пролетта.
Съхранието на плодовете трябва да се извършва при ниски положителни температури /0.5-1°С/, висока относителна влажност / 90-95%/ и вентилация или проветряване, за да се препятства образуването на конд...
1. Не размествайте без да се налага саксиите. Листата на цветята винаги се насочват към светлината и ако често изменяте положението им, могат да се получат смущения в развитието. 2. Ако пръстта в са...
Най-често от зеления фасул се правят консерви в буркани. Но понякога се оказва, че нещо не е както трябва и зимнината вместо в тенджерата отива в боклука. Фризерът е другият по-удобен начин за съхране...
Балурът (Sorghum halepensis) е един от най-опасните, широко разпространени многогодишни плевели у нас. Той е много силен конкурент на културните растения. Развива мощни стъбла, за формирането на коит...