Кулинарни рецепти » Сациви от патладжани

 Сациви от патладжани
(Грузия)

Продукти: (за 4 порции)

• 1 кг патладжани
• 150 г орехови ядки
• 1 глава лук
• 2-3 скилидки чесън
• 1 малка червена чушка
• 3-4 с.л. оцет
• магданоз, копър, сол

Продукти за соса "Сацибели":

• 450 г орехови ядки
• 250 г лук
• 200 мл оцет
• 25 г чесън
• 50 г мента и магданоз
• 1 г червен пипер
• 500 мл бульон или вода
• 20 г сол

Начин на приготвяне:

Измиваме патладжаните, изрязваме от двете им страни капачета, правим дълбок прорез по дължина и ги пускаме за 5 мин в кипяща вода. Изваждаме ги и оставяме да се отцеждат 30-40 мин, затиснати с тежест.

Счукваме ореховите ядки, прибавяме ситно нарязаните лук, чесън, чушка, магданоз и копър. Разбъркваме добре, посоляваме и разреждаме с оцета.

С тази плънка пълним патладжаните. Подреждаме ги в подходящ съд, заливаме ги със соса "Сацибели" и ги държим на хладно 2-3 дни.


Сос "Сацибели" приготвяме по следния начин: Счукваме ореховите ядки и ги разреждаме с оцета. Добавяме бульона, смления лук, счукания чесън, червения пипер и стритите магданоз и мента. Посоляваме и разбъркваме добре.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Начало