Продукти:
• 1 пуйка (около 4 кг)
• 4 глави лук
• 4 моркова
• 1 с.л. свинска мас
• 40 г желатин
• 1 връзка магданоз
• 1 дафинов лист
• 1 щипка мащерка
• сол
За гарниране:
• 150 г стафиди
• 60 г сушени сливи (без костилки)
• 40 г орехи
• 40 г лешници
• 1 портокал, нарязан на тънки резенчета
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука и морковите на ситно и ги запържваме в сгорещената мас. Щом поомекнат, наливаме 6 литра вода и прибавяме подправките. Варим 1 час, след което слагаме почистената и измита пуйка. Продължаваме да варим първо на силен огън, а след това 3-4 часа на по-слаб, за да не се втвърди пуйката.
После изваждаме пуйката и прецеждаме бульона. Когато пуйката изстине напълно, я нарязваме на 24 филийки, така че парчетата месо да останат върху скелета на птицата, без да се разваля формата. Бутчетата само очертаваме с ножа, без да ги отделяме.
Разтваряме желатина в 1 л от бульона. Слагаме го на огъня и бъркаме непрекъснато, докато заври. След това изчакваме да изстине и преди да е стегнал с малка четка намазваме цялата пуйка. Слагаме пуйката в хладилника, за да стегне желатина, след това отново я намазваме и я оставяме на студено.
Изсипваме останалия желатин на дъното на продълговата чиния за сервиране. Слагаме пуйката върху желатина, а наоколо гарнираме с ядки и сухи плодове. Накрая украсяваме с портокаловите резенчета.
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...
Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...