Кулинарни рецепти » Бял ордьовър с краставици

 Бял ордьовър с краставици

Продукти:

• 3 краставици
• 300 г извара
• 120 г кисело мляко
• 250 мл вода
• 1 с. л. лимонов сок
• 10 г желатин
• 1 шепа ситно нарязан пресен лук
• магданоз и копър
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

В купа смесваме изварата, киселото мляко, лимоновия сок, ситно нарязаните лук, магданоз и копър, солта и черния пипер.

Измиваме краставиците, подсушаваме ги и нарязваме 2 от тях на тънки кръгчета, а третата настъргваме. Прибавяме настърганата краставица към изварата, разбъркваме и оставяме настрана.

След като сме накиснали желатина в студена вода, го изстискваме и разтваряме 5 г в 250 мл вряща вода. Останалите 5 г желатин разтваряме отделно в 3-5 с. л. вряща вода и го смесваме с изварената смес. Изсипваме малко от първия разтворен желатин в метална форма и го разнасяме по дъното и стените й.

Оставяме формата в хладилник, за да се стегне желатинът. Когато се стегне, подреждаме до дъното и стените на формата кръгчетата краставица. Покриваме ги с останалия желатин и отново поставяме в хладилника.

Накрая изпълваме формата с изварената смес, подравняваме и слагаме в хладилника до момента на сервирането.

Автор: София Ковачева

Представяме Ви:

Панирано кисело мляко

Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...

Тиквички с праз

Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...

Спаначник

Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...

Бургаски крем

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...

Начало