Продукти: 
•	25 г мая за хляб
•	1/2 к.ч. хладко прясно мляко
•	550 г брашно
•	1 пакетче разтопено краве масло
•	4 яйца
•	1 щипка сол
За плънката: 
•	150 г шунка
•	100 г краве масло
•	200 г варено свинско месо
•	200 мл бульон от вареното месо
•	30 мл олио
•	2 глави лук
•	черен пипер
За гарниране: 
•	16 тънко изрязани филийки шунка
•	1 твърдо сварено яйце
•	1-2 кисели краставички
•	1-2 с.л. галета
•	700 г извара
Начин на приготвяне:
Размиваме в млякото с малко брашно и я оставяме да втаса. Омесваме тесто от брашното, втасалата мая, маслото, яйцата и солта. Оставяме го  да втаса в намаслена форма за торта. После изпичаме блат в умерено загрята фурна и го оставяме да изстине. 
Нарязвяме шунката на дребни парченца и я размесваме с разбитото масло. Нарязваме лука наситно и го изпържваме в олиото заедно с нарязаното на парченца месо. 
Разрязваме изстиналия блат хоризонтално на 3 пласта. Между първия и втория пласт разстиламе шунката, а между втория и третия – изпърженото месо. Заливаме тортата с бульона, който сме подправили с черен пипер. Оставяме я на хладно да стегне. 
Намазваме тортата с отварата, а отстрани покриваме с галетата. Украсяваме я в средата с резенчета от яйцето, наредени като цветче. Около тях нареждаме кръгчета от киселите краставички, а по края слагаме навитите на рулца филийки от шунката.
              Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...
              Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...
              Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...
              Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...