Продукти:
• 25 г мая за хляб
• 1/2 к.ч. хладко прясно мляко
• 550 г брашно
• 1 пакетче разтопено краве масло
• 4 яйца
• 1 щипка сол
За плънката:
• 150 г шунка
• 100 г краве масло
• 200 г варено свинско месо
• 200 мл бульон от вареното месо
• 30 мл олио
• 2 глави лук
• черен пипер
За гарниране:
• 16 тънко изрязани филийки шунка
• 1 твърдо сварено яйце
• 1-2 кисели краставички
• 1-2 с.л. галета
• 700 г извара
Начин на приготвяне:
Размиваме в млякото с малко брашно и я оставяме да втаса. Омесваме тесто от брашното, втасалата мая, маслото, яйцата и солта. Оставяме го да втаса в намаслена форма за торта. После изпичаме блат в умерено загрята фурна и го оставяме да изстине.
Нарязвяме шунката на дребни парченца и я размесваме с разбитото масло. Нарязваме лука наситно и го изпържваме в олиото заедно с нарязаното на парченца месо.
Разрязваме изстиналия блат хоризонтално на 3 пласта. Между първия и втория пласт разстиламе шунката, а между втория и третия – изпърженото месо. Заливаме тортата с бульона, който сме подправили с черен пипер. Оставяме я на хладно да стегне.
Намазваме тортата с отварата, а отстрани покриваме с галетата. Украсяваме я в средата с резенчета от яйцето, наредени като цветче. Около тях нареждаме кръгчета от киселите краставички, а по края слагаме навитите на рулца филийки от шунката.
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....
Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...