Продукти:
• 1,6 кг кайма (смес)
• 2-3 яйца
• 2-3 глави лук
• 2 филии бял хляб (стар)
• черен пипер, сол, магданоз
• 500 г печурки
• 2-3 с.л. масло
• картофено пюре за облепване на тортата
Начин на приготвяне:
Омесваме каймата, ситно нарязания лук и подправките, хляба и яйцата с малко топла вода като за кюфтета. Разделяме я на две в съотношение 1/3 към 2/3. Оставяме я да престои поне 6 часа, за да поеме месото добре всички компоненти.
Намазняваме тавичка за печене и оформяме от по-малката част блат като за торта, като по средата леко го вдлъбваме, защото при печенето месото се подува, а повърхността трябва да е равна. Печем на силна фурна, но не изпичаме блата напълно.
Докато се пече каймата, изчистваме гъбите, нарязваме ги на парченца и с маслото, черен пипер и малко вода ги задушаваме.
Вадим полуопечения блат, настиламе равномерно гъбите отгоре, похлупваме със суровата кайма, пак издълбаваме леко средата, оформяме добре тортата и окончателно изпичаме.
С топло пюре облепваме тортата отгоре и отстрани, прецеждаме соса от печенето, който сипваме в сосиера, а самата торта слагаме върху подложка от листа зелена салата, червено зеле или печено кисело зеле.
Отгоре украсяваме тортата според фантазията си с краставички, моркови, карфиол от сурова туршия. Преди сервирането я нарязваме на парчета като торта, без да притопляме, тъй като пюрето прави изолация и държи месото и плънката топли.
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...