Продукти:
• 400 г брюкселско зеле
• 1/2 ч. ч. бульон зеленчуков
• 1/4 ч. ч. заквасена сметана
• 50 г орехи
• половин глава лук
• 2 с. л. масло
• 1 щипка пипер черен смлян
• 1/2 с. л. риган
• 1/2 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Разтопяваме половината масло в голяма тенджера на умерена температура. Слагаме орехите и пържим 3 минути до златисто-кафяво. Изваждаме ги и разтопяваме останалото масло в същата тенджера.
Слагаме зелето. Добавяме бульона, похлупваме и оставяме да къкри 6-7 минути, докато зелето почти омекне. Махаме капака и оставяме да ври още 5 минути, за да се изпари бульонът.
С дървена лъжица избутваме зелето настрани, прибавяме ситно нарязания лук и задушаваме 2 минути. Добавяме ситно нарязания риган и сметаната. Задушаваме още 4 минути, като бъркаме непрекъснато, докато зелето поеме сметаната. Подправяме със солта и черния пипер.
Разпределяме на порции и поръсваме със счукани орехови ядки.
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...