Продукти:
• 1 ч.ч. брашно
• 2/3 пакетче краве масло
• 2-3 с.л. вода
• 1 яйце
• сол
За плънката:
• 600 г печено месо от пуйка
• 500 мл прясно мляко
• 4 с.л. ситно нарязана целина
• 150 г гъби
• половин пакетче краве масло
• 4 с.л. брашно
• сол
Начин на приготвяне:
Почистваме гъбите и ги изпържваме в малко мазнина, след което ги нарязваме на парченца. Нарязваме месото на ситни късчета.
Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното за плънката. Постепенно разреждаме с прясното мляко, посоляваме на вкус и варим няколко минути. Прибавяме гъбите, месото и целината. Посоляваме на вкус и бъркаме сместа върху огъня, докато получим гъста плънка.
Разбиваме маслото за тестото на пяна. Сипваме брашното, водата и сол на вкус. Омесваме маслено тесто.
Покриваме дъното на намаслена тавичка с 2/3 от омесеното тесто. Отгоре разстиламе приготвената плънка. От останалото тесто разточваме кора с формата на тавата и покриваме с нея плънката. Притискаме плътно краищата на тестото.
Намазваме отгоре с разбитото яйце. Печем в началото 10-15 мин в много гореща фурна, а след това допичаме в слаба фурна.
Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...
Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...
Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...