Продукти: (за 4-5 порции)
· 400 г бавети
· 60 г леко запечени ядки /орехи, бадеми/
· 6 скилидки чесън
· 15 г сол
· 30 г пармезан
· 5 с.л. зехтин
· 8 листенца пресен босилек или 2 с.л. стрит сух босилек
Начин на приготвяне:
Нарязваме ядките на ситно, чесъна счукваме, а кашкавала настъргваме. В хаванче слагаме 2/3 от ядките, чесъна и нарязания пресен босилек и ги счукваме като наливаме зехтина на струйка. Бъркаме и посоляваме.
Сваряваме баветите в 4 л кипяща подсолена вода. Към продуктите в хаванчето прибавяме 2 с.л. от водата, в която е вряла пастата и избъркваме.
Отцеждаме пастата и я смесваме със соса и 3/4 от пармезана. Поднасяме я поръсена с останалите ядки и пармезан.
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...