Още рецепти » Саксонска Швейцария

 Саксонска Швейцария

Преди 200 години двама швейцарски художници пътували из Германия, за да търсят романтични пейзажи. Намерили ги в Саксония, недалеч от Дрезден, където Елба пресича високите части на Пясъчниковите планини, образувайки дълбоки каньони. Възхитени художници кръстили местността "Саксонска Швейцария".

Бастай – два века туристическа атракция

И до днес този популярен туристически маршрут се нарича „пътеката на художниците”. Тя започва от скалите Бастай, които са туристическа атракция повече от два века. Те са отвесни и имат причудливи форми, като напомнят играчки за великани. Издигайки се на 200 м височина, имаш чувството, че целият свят остава под теб, заедно с птиците можеш да скочиш в Елба, а малки облаци плуват бавно в краката ти. Струва ти се, че ако разтвориш ръце и ще можеш да полетиш. Точно заради такива възторжени туристи има изградени специални перила. Разбира се, тук непрекъснато идват опитни катерачи от цяла Европа. Иначе Бастай е скално образувание. Надморската му височина е 305 м, а над Елба се издига на 194 м. Наблизо е разположено селището Ратен, на 25 км югоизточно от Дрезден. През 1824 г. за посетителите е построен дървен мост, който свързва няколко скали. След това, през 1851 г. той е заменен със сегашния каменен Бастайски мост.

В горния масив на река Елба има огромна дупка. Това е Куштал, втората по размери врата на Пясъчните скали. На немски kuhstall означава краварник. Странното название има своето просто обяснение. По време на 30-годишната война селяните от близкото селище са скрили тук своите животни. На туристите се предлага да се изкачат до специална площадка, но пътят никак не е лек. В туристическите брошури той е наречен "стълба в небето". Изкачването е равносилно на това в 9-етажен блок.

Водопади по желание

Един от най-атрактивните туристически забележителности на Саксонска Швейцария е Лилиенщайнският водопад. Първоначално той е бил обикновен праг. През 1830 г. била поставена подвижна язовирна стена. Предприемчив жител построил до нея ресторант и в него човек можел да похапне вкусно на умерени цени. Насъбраната вода падала зрелищно и предизвиквала възторг у посетителите. Сега водопадът "работи" на всеки половин час по три минути. А удоволствието струва само 30 евроцента. А през ХІХ век на любознателните пътешественици били предоставяни и столове.

Театър сред скалите

Фелзебюне е естествен театър сред скалите. Тук цяло лято се изнасят представления. А ако продължите пътешествието си по Елба ще имате възможност да видите хълма Лилиенщайн, висок 415 м. На върха му още има останки от натрупани безразборно камъни от разрушен замък. А ерозиралата в причудливи форми скала Барберин няма как да не привлече вниманието ви. Но многобройните туристи в никакъв случай не пропускат крепостта Кьонигщайн, която през ХII век е била непристъпна. Основният проблем на укреплението било снабдяването с вода и затова години наред е бил прокопаван кладенец. Кьонигщайн бил използван и за затвор, като в една от кулите почти половин век е била заточена красавицата графиня Анна Косел, фаворитка на Август Силния.

Майсен – люлката на Саксония

Един от най-старинните градове на Германия, разположен в Саксония, е Майсен. През 929 г. крал Хенри I построил военно укрепление край бреговете на Елба. Като град се споменава през 1205 година. Не е засегнат от бомбардировки по време на Втората световна война и е успял да съхрани и до днес готическия си и ренесансов облик. Замъкът Албрехтсбург се смята за първия построен в Германия и показва прехода от крепостна към дворцова архитектура.
Фрауенкирхе е най-известната църква в Майсен. Тя е била строена от 1457 г. до 1520 г. Украсата от 37 порцеланови камбанки, направени през 1929 г., я правят прочута в цял свят. През 1708 г. е открита формулата на финия порцелан и тя влиза в историята като рождена на европейския порцелан. Дотогава монополът бил държан от китайците. Промишленото производство започва през 1710 г.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Направете си двускатен парник

Двускатните парници са сравнително по-слабо застъпени у нас. Те са построени на същите принципи, както едноскатните. Разликата е, че благодарение на двата си ската имат по-голяма ширина и височина и с...

Картините вкъщи

Няма строги правила за домашното аранжиране на картини, рисунки и фотографии - постъпете, както ви харесва, доверявайки се на интуицията си. Съществуват обаче някои тънкости, с чиято помощ ще постигне...

Интериорните пейзажи

В днешно време, благодарение на новите разработки на различни дизайнерски фирми, интериорните пейзажи получиха широко разпространение и станаха напълно достъпни за всеки, който се интересува от тях. ...

Направете си градина на балкона

За много от градските любители на цветя сандъчето под прозореца или балкона си остават, единствената възможност да се занимават с това приятно и полезно хоби - цветарството. Красиво озеленените балкон...

Начало