Продукти: (за 4-5 порции)
• 1 език
• 1 морков
• 1 глава лук
• 1 резен целина
• 1 дафинов лист
• зърна черен пипер и бахар
• сол
За соса:
• 100 г стафиди
• 1-2 с.л. краве масло
• 1 пълна с връх с.л. брашно
• сокът от 1/2 лимон
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Сваряваме езика в подсолена вода заедно с подправките. Изваждаме го, обливаме със студена вода и обелваме от ципата. Оставяме да изстине и го нарязваме на тънки филийки.
Накисваме стафидите 10 мин в гореща вода, отцеждаме и ги изплакваме. Леко ги подсушаваме.
Правим светла запръжка от маслото и брашното и с бъркане разреждаме с 350 мл прецеден бульон от езика. Слагаме стафидите, подправяме със сол и черен пипер, подкиселяваме и възвираме соса 3-4 мин.
Подреждаме езика в затоплени чинии и заливаме със соса.
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...