Кулинарни рецепти » Пълнено шилешко бутче

 Пълнено шилешко бутче

Продукти: (за 8-10 порции)

• 1 шилешко бутче /около 2-2,5 кг/
• 1 пакетче краве масло
• 4 глави лук
• 4 моркова
• 2 стръка праз
• 400 г ситно накълцано крехко телешко месо
• 200 г ориз
• сух джоджен, магданоз
• черен пипер, кимион, сол

Начин на приготвяне:

Измиваме бутчето и го подсушаваме. Правим надлъжен разрез и много внимателно отстраняваме коста. Изрязваме и малко от месото, за да получим по-голям джоб.

Нарязваме на ситно лука и праза и заедно с настъргания морков ги запържваме в маслото. Прибавяме накълцаното телешко месо и задушаваме около 15 мин. След това прибавяме почистения и измит ориз и задушаваме още 15 мин. Накрая прибавяме подправките: стрит сух джоджен, ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

С така приготвената плънка пълним оформения джоб. Трябва да внимаваме оризът и зеленчуците да са полусварени, защото ги затваряме вътре в бутчето. Зашиваме бутчето с канап, натриваме го със сол и черен пипер и го слагаме в тавичка.

Заливаме го с разтопено масло и с 1 л топла вода, покриваме плътно с алуминиево фолио и печем около 2 часа в умерена фурна. След това отстраняваме фолиото, заливаме със соса и запичаме, докато порозовее.

Изваждаме готовото бутче от фурната, прецеждаме соса, сгъстяваме го с малко брашно и заливаме с него месото, преди да го поднесем.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Саздърма от свинско месо

Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Начало