Кулинарни рецепти » Кулич - козунак по руски

 Кулич - козунак по руски

Продукти:

• 500 г бяло брашно
• 200 мл хладко прясно мляко
• 1 пакетче прясна мая
• 100 г краве масло или свинска мас
• 3 яйца
• 100 г захар
• 1 щипка сол
• 100 г микс от сушени плодове
• 50 г бадеми

Начин на приготвяне:

Смесваме 4-5 с. л. брашно, 2 ч. л. захар, маята, млякото и разбъркваме, докато се получи гъста каша. Покриваме с кърпа и оставяме за около 30 минути да шупне. Пресяваме останалото брашно в голяма ку-па. Правим кладенче в средата и изсипваме шупналата мая. Добавяме яйцата, останалата захар и щип-ка сол. Замесваме меко тесто, като добавяме постепенно разтопеното краве масло.

Оставяме тестото да втаса, после пак премесваме и добавяме стафидите и нарязаните на ситно сушени плодове. Стафидите можем предварително да накиснем в малко ром да набъбнат. Бадемите поставяме на дъното на намаслена форма за кекс. Слагаме във формата и тестото и оставяме за около 1 час на топ-ло да втаса и да удвои обема си. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 45 мину-ти.

По желание можем да приготвим целувчена смес от 2 белтъка и 5 с. л. захар, разбити на сняг. Намазваме отгоре кулича и печем в слаба фурна. Готовия козунак посипваме с цветни захарни пръчици.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Люти чушки по селски

Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...

Бърз щрудел

Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...

Руски пирог

Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Начало