Продукти:
• 3 яйца
• 200 мл прясно мляко
• 200 мл олио
• 2 с.л. захар
• 30 г мая
• 1 парче лимонова кора
• 700-800 г брашно
Начин на приготвяне:
Размиваме маята с хладкото прясно мляко и я оставяме на топло да шупне. Пресяваме брашното със щипка сол, правим в средата “кладенче” и наливаме шупналата мая, а после и олиото. Прибавяме яйцата, захарта, настърганата лимонова кора и измесваме еластично тесто. Щом започне да прави мехурчета, го правим на топка, завиваме го в кърпа и го пускаме в съд с хладка вода. Тестото е втасало, когато изплува на повърхността на водата.
С намаслени ръце от тестото оформяме топчета, колкото орех и пръчици, дебели един пръст. Завръзваме на възел пръчиците около топчетата, овалваме ги в едра захар, нареждаме ги в намазнена и набрашнена тава на разстояние едно от друго и ги печем в предварително загрята умерена фурна.
Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...
Продукти: • 180 г краве масло • 80 г пудра захар • 3 твърдо сварени жълтъка • 2 ванилии • 250 г брашно Начин на приготвяне: Размекваме маслото на стайна температура, разбиваме ...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...