Продукти:
• 500 г бяло брашно
• 1 кубче прясна мая
• 220 мл прясно мляко
• 100 г захар
• 1 ч. ч. бели стафиди
• 3-4 с. л. ром
• настърганата кора на 1 лимон
• 1/2 ч. ч. обелени и нарязани бадеми
• 100 г краве масло
• 2 жълтъка
• 3-4 с. л. сусам
• 5-6 твърдо сварени яйца
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното в тавичка, в средата му правим кладенче и изсипваме разтворената в купичка с малко брашно, захар и топло мляко мая. Прибавяме останалите продукти и измесваме гладко тесто, към което прибавяме настърганата кора, стафидите, предварително напоени с рома, и бадемите. Оставяме да втаса, после пак премесваме, делим на 3 части, от които разтегляме рула. Заплитаме ги и свързваме на венец. Поставяме в намаслена тавичка.
Притискаме твърдо сварените яйца към тестото - те трябва да са оцветени със сладкарски бои, за да са безопасни при консумацията на сладкиша. По желание можем в горната им част да ги намаслим или на-мажем с яйце и поръсим обилно с кокосови стърготини. Тестото леко намазваме с разбития жълтък, не трябва да натискаме, за да не спадне, поръсваме със сусама и изпичаме в предварително загрята фурна при 200°С.
Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...
Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...
Продукти: • 4 шницела • 4 филийки шунка • 4 филийки кашкавал • 2 яйца • галета • горчица • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разрязваме шницел...