Кулинарни рецепти » Конячен козунак

 Конячен козунак

Продукти:

• 1 кг бяло брашно
• 40 г прясна мая
• 250 г захар
• 250 мл прясно мляко
• 250 г мас или олио
• 6 яйца
• настърганата кора и сокът от 1 лимон
• 50 мл коняк
• 1 разбито яйце за намазване
• кристална захар за поръсване

Начин на приготвяне:

В дълбок съд натрошаваме маята, размиваме я с малко мляко и захар, по малко поръсваме брашно, за да получим рядка кашичка, която разбъркваме с дървена лопатка или лъжица. Покриваме с кърпа и оставя-ме на топло място да втасва. Яйцата разбиваме с останалата част от захарта и млякото, маста, кората, сока от лимона и коняка.

Брашното пресяваме на купчинка, в средата на която правим кладенче. Изсипваме яйчената смес в него и замесваме тесто. Измесваме поне половин час. Поръсваме с брашно, покриваме с кърпа и оставяме да втасва на топло.

След това размесваме и разстиламе в подходяща тава. Съда не намасляваме, защото в тестото има достатъчно мас. Оставяме да втасва. Намазваме с яйце и ръсим захар, преди да сложим във фурната. Пе-чем на умерена температура (180°С) до готовност.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Карамел Му

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Сладко от грозде

Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Начало