Кулинарни рецепти » Шоколадов козунак

 Шоколадов козунак

Продукти:

• 5 ч.ч. фино брашно
• 1 1/2 ч.ч. течно масло
• 1 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. кокосови стърготини
• 7 с.л. бели стафиди
• 3 с.л. натурален или млечен шоколад
• 3 с.л. бял шоколад
• 2 с.л. “Пина колада”
• 1 ч.л. сол
• 6 яйца
• 50 г мая
• 10-15 бели череши от сладко
• 1 яйце за намазване
• мазнина за тавата

Начин на приготвяне:

С малко мляко и брашно размиваме маята на кашичка и я оставяме да втаса. Разбиваме яйцата със захарта. Пресяваме брашното със солта, правим в средата “кладенче” и слагаме квасеца, яйчената смес, млякото, малко от течното масло и малко от алкохола. Месим енергично като добавяме мазнина и алкохол. Тестото трябва да пуска мехурчета, а мазнината напълно да се поеме.

Оставяме тестото да втасва 1 час на топло. Повторно премесваме, слагаме стафидите, пак оставяме да втасва и тогава го разделяме на две части. Правим два фитила, в които пъхваме оваляните в брашно череши. Те хлътват навътре.

Подреждаме козунака в намаслена тава, по-голяма от обема му, намазваме го с разбито яйце и го печем на 200°С. Топлия козунак поръсваме първо с настъргания тъмен, а после и с настъргания бял шоколад. Те се смесват от горещината. Леко ги набраздяваме с клечка за зъби. След 15 мин наръсваме с кокосови сктърготини, завиваме с кърпа козунака и го оставяме да изстине във фурната.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бисквитени сладки

Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...

Супа ПАВЕЗЕ

Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...

Начало