Продукти:
• 500 г брашно
• 400 г краве масло
• 6 жълтъка
• 30 мл прясно мляко
• 20 г каймак
• 30 г кристална захар
• 10 г сол
• 1 яйце за намазване
• счукани бадеми и пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
В дълбока купа пресяваме брашното и слагаме един по един изброените продукти, като предварително оставяме маслото добре да омекне. Бъркаме с дървена лъжица или шпатула, а не месим с ръце, докато получим хомогенно тесто.
Застиламе дъното на правоъгълна тавичка с по-тънко дъно с леко намокрена пергаментова хартия и из-сипваме тестото на тънък пласт. Намазваме го с яйце, наръсваме с бадемите и печем в загрята силна фурна.
Опечения блат нарязваме на правоъгълни бисквитки. Поръсваме ги със захар.
Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...
Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...