Продукти:
• 450 г брашно
• 250 г захар
• 120 мл вода
• 150 г пчелен мед
• 1 яйце
• 1 с. л. олио
• 1 ч. л. сода бикарбонат
• 1 щипка амонячна сода
• 1 пакетче ванилена захар
За глазурата:
• 100 г пудра захар
• 30 мл вода
Начин на приготвяне:
В купа сипваме захарта, заливаме с гореща вода, разбъркваме, докато се стопи и бързо прибавяме меда, разбитото яйце, олиото и двете соди. Ароматизираме с ванилията. Добавяме по малко брашното и ме-сим, докато получим гладко и стегнато тесто. Разточваме го на кора с дебелина около 5 мм и изрязваме фигурки по желание.
Намазваме тавичка за печене с олио и поръсваме с брашно. Нареждаме сладките и ги слагаме да се пе-кат в предварително загрята на 220°С фурна. Готовите меденки трябва да имат шуплеста повърхност. Оставяме ги да изстинат.
Приготвяме глазурата от пудра захар и вода. Варим на бавен огън и внимаваме да не стане много гъста. Според желанието ни можем да оцветим глазурата с безвредна боя. Нанасяме глазура върху меденките и оставяме да изсъхнат, наредени на един ред.
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 100 г натрошени бисквити • 100 г краве масло • 1 ч.ч. пудра захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 натрошени целувки • 1 с.л. ром Начин на приготвяне:...