Продукти:
• 1 готов блат
• 1,5 кг /6 кофички/ сметана
• 15 жълтъка
• 250 г захар
• 2-3 с.л. ром
• 1 лимон
• 2 портокала
• 3 ванилии
• 40 г какао /или 50 г шоколад/
• 3 с.л. желатин
За гарниране:
• 2 белтъка
• 3 с.л. захар
Начин на приготвяне:
На слаб огън разбиваме жълтъците заедно със захарта в продължение на десетина минути. Отстраняваме от огъня и продължаваме да бъркаме, докато сместа изстине. Разбиваме сметаната и при непрекъснато бъркане прибавяме към нея лъжичка по лъжичка изстиналите жълтъци. Слагаме също така ванилията и разтворения в топла вода желатин.
Разбъркваме леко сместа и я разделяме на 3 части. Към първата част прибавяме сокът и настърганата кора от портокалите, към другата – сока и настърганата кора от лимона, а към третата – какаото или разтопения шоколад. Разделяме блата на три части, поръсваме ги с ром и ги мажем с различните кремове: едната – с портокалов крем, другата – с лимонов крем, а третата – с шоколадов крем.
Оставяме ги да желират, след което гарнираме с разбитите със захарта белтъци. В чинийките за сервиране слагаме по 1 парче от всеки вид парфе и поднасяме.
Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...
Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...