Продукти: (за бидон от 80 л)
• около 35 кг едри и стегнати зелки
• клонки чубрица
• 2-3 ябълки
• 2-3 глави лук
• 1 кочан царевица
• 1 червена зелка или глава червено цвекло за цвят
• за всяка зелка по 1 ч.л. сол
За саламурата:
• 40 л вода
• 2 кг морска сол / или на 1 л вода по 50 г сол/
Начин на приготвяне:
Обрязваме в дълбочина кочаните на зелките във формата на конус и слагаме в него по 1 ч.л. сол. В бидон нареждаме зелките плътно с отворите нагоре. Между редовете слагаме чубрица на клонки, резени червено зеле, резени лук и резени ябълка. Така подреденото зеле оставяме да престои 24 часа. Прибавяме още парчета лук и ябълка. Царевицата слагаме за да е резлив сокът.
Възвираме саламура от водата и солта и прецеждаме. Заливаме зелето с изстиналата саламура, затискаме с чиста кръстачка и 1 по-голям речен камък. След 2-3 дни започваме да претакаме и правим това поне 2 пъти седмично. Обикновено след 25-30 дни зелето е готово за консумация.
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...
Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...
Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...
Продукти: • 4 шницела • 4 филийки шунка • 4 филийки кашкавал • 2 яйца • галета • горчица • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разрязваме шницел...