Кулинарни рецепти » Братиславски гулаш

 Братиславски гулаш
/Словакия/

Продукти: (за 4 порции)

• 500 г обезкостено говеждо месо от предната част
• 3 с.л. олио
• 1 глава лук
• 3 с.л. брашно
• 1 1/2к.ч. сметана
• 1 ч.л. червен пипер
• сол

За маслените топчета:

• 40 г краве масло
• 1 яйце
• 2 жълтъка
• 300 мл прясно мляко
• 220 г брашно
• сол

Начин на приготвяне:

Почистваме месото, измивамего и го нарязваме на малки кубчета. Нарязваме лука на ситно и го изпържваме в сгорещеното олио. Щом стане стъклен, поръсваме червения пипер, прибавяме нарязаното месо и също леко го позапържваме. После посоляваме на вкус, захлупваме и задушаваме месото в собствения му сос.

Когато течността почти се изпари, наливаме малко гореща вода и задушаваме до омекване, като от време на време доливаме по малко гореща вода. Изваждаме омекналото месо и варим соса, докато остане на мазнина. Тогава прибавяме брашното и го пържим до порозовяване. След това наливаме гореща вода, разбъркваме и варим не по-малко от 20 мин.

Накрая сипваме сметаната и задушаваме 2-3 мин. Прецеждаме така приготвения сос върху месото и претопляме ястието на огъня.

Поднасяме гулаша с маслени топчета, приготвени по следния начин:

Възваряваме маслото с млякото и малко сол. При постоянно бъркане сипваме брашното и варим на умерен огън, като не преставаме да бъркаме. Щом тестото започне да лепне по стените на съда, отстраняваме от огъня и изчакваме да поизстине.

Към леко изстиналото тесто прибавяме разбитите яйце и жълтъци и разбъркваме добре. После с помощта на лъжичка оформяме от сместа топчета и ги варим в леко подсолена вода.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Кюфтета от черен дроб и картофи

Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...

Свински хапки със сини сливи

Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Начало