Продукти: (за 5-6 порции)
• 1 заек (около 1,5 кг)
• 1 глава лук
• 1-2 моркова
• 1 парче целина
• 1 дафинов лист
• 15-20 зърна черен пипер
• магданоз, сол
За соса:
• 4 равни с.л. брашно
• 80 г краве масло
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 2 жълтъка
• сокът от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Изчистваме и измиваме заека. Нарязваме го на порции, заливаме със студена вода и слагаме тенджерата на огъня. Щом заври, посоляваме и прибавяме лука, морковите, целината, дафиновия лист и черния пипер.
Варим, докато месото омекне, като периодично обираме пяната, за да остане бульона бистър. Изваждаме сварения заек, а бульона прецеждаме.
Запържваме брашното за соса в сгорещеното масло и го разреждаме с млякото и част от бульона. Варим 10 мин на слаб огън, отстраняваме от огъня и застройваме с лимоновия сок и жълтъците.
Нареждаме заешкото месо в затоплени чинии, заливаме със соса и поръсваме с наситнен магданоз.
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...