Продукти: (за 8 порции)
• 2 кг телешко месо от плешката
• 2 портокала
• 50 мл ликьор „Коантро”
• 2 дафинови листа
• сол, черен пипер, зехтин
Начин на приготвяне:
Правим месото на красиво дълго парче, като го завръзваме с дебел конец, за да не си загуби формата.
Сгорещяваме на силен котлон 4-5 с.л. зехтин и пържим месото до образуване на румена коричка . Намаляваме огъня, поръсваме месото със сол , пипер и ликьора и оставяме течността да се изпари.
Измиваме добре портокалите, изцеждаме сока, а кората нарязваме на ивички. Заливаме месото със сока, прибавяме дафиновия лист, наливаме не повече от 100 мл вода, захлупваме тенджерата и задушаваме около 2 часа на умерен котлон или печем във фурната на 200°С. Периодично обръщаме месото, като го обливаме със сока, който си пуска.
Прибавяме портокаловите корички и продължаваме да задушаваме под капак още 1 час, като периодично пак го обръщаме и обливаме.
Слагаме месото в подходящо блюдо, соса прецеждаме и наливаме в сосиера. Сервираме с гарнитура от задушени и поизпържени в масло моркови или спанак.
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...
Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...
Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...