Продукти: (за 4 порции)
• 500 г смляно месо
• 60 г краве масло
• 800 г прясно зеле
• 120 г ориз
• 1 глава лук
• 15 г брашно
• 40 г доматено пюре
• 50 г кисела сметана
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Сваряваме ориза до омекване. След като изстине, го смесваме със смляното месо, солим със сол и черен пипер. Разбъркваме със ситно нарязания и изпържен в 20 г масло лук.
Поставяме зелевите листа за 5-7 мин във вряща вода. Отцеждаме ги и им изрязваме внимателно дебелите части. Във всеки лист слагаме от плънката, увиваме сарма, пържим сармите внимателно в 20 г масло и ги подреждаме в тенджера.
В остатъка от маслото изпържваме брашното, наливаме 250 мл вода и сметаната, прибавяме доматеното пюре, възваряваме и заливаме сармите. Задушаваме под похлупак 30-40 минути или във фурна без похлупак.
Можем да приготвим сармите без сметана, с по-голямо количество доматен сос.
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...
Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...