Продукти: (за 5-6 порции)
• 1,5 кг телешко месо, нарязано на парчета
• 2 с.л. брашно
• 2 с.л. олио (зехтин)
• 2 с.л. краве масло
• 1 нарязан на ситно морков
• 2 глави лук, разрязани на 4
• 1-2 счукани скилидки чесън
• 1 ч.л. бяло вино
• 3-4 с.л. мед
• кората на 1 лимон
• сол, черен пипер
За гарнитура:
• 1 кг моркови
• 2-3 с.л. краве масло
• няколко стръка мащерка
• 1-2 дафинови листа
Начин на приготвяне:
Измиваме месото добре, подсушаваме и го посоляваме. Затопляме мазнината и задушаваме месото на слаб огън. Прибавяме моркова, лука и чесъна и задушаваме всичко.
Заливаме месото с виното, прибавяме солта и пипера, а след като заври, доливаме 2 ч.ч. топла вода, намаляваме котлона, покриваме съда и оставяме ястието да поври 15-20 минути. Преди да го свалим от огъня прибавяме меда и лимонената кора, като разбъркваме внимателно.
Докато ври месото, приготвяме гарнитурата. Почистваме морковите и ги нарязваме като кибритени клечки.
В отделен съд затопляме маслото, прибавяме морковите, мащерката и дафиновия лист. Задушаваме на слаб огън и щом морковите порозовеят ги покриваме с топла вода и ги оставяме да врат на слаб огън, докато останат само на мазнина.
Отстраняваме дафиновия лист и мащерката и сервираме гарнитурата топла с месото.
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...
Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...