Продукти: (за 4 порции)
• 4 бутчета и 4 крилца от пиле
• 40 г краве масло
• 2 с.л. зехтин
• 2-3 с.л. ябълкова ракия
• 5-6 с.л. пилешки бульон
• 1 сладка обелена и нарязана на кубчета ябълка
• 5-6 малки главички лук
• 1 стрък целина, нарязан на ситно
• суха мащерка
• 2 разбити жълтъка
• 5 с.л. сметана
• прясно смлян черен пипер
• сол
За гарниране:
• 25 г краве масло
• 1 сладка обелена и нарязана на парченца ябълка
• захар за поръсване
• стръкчета магданоз
Начин на приготвяне:
Пържим пилешкото в сгорещена смес от зехтина и половината масло. Щом поруменее, изливаме повече от половината мазнина и наливаме калвадоса. Фламбираме месото в тази смес на умерен котлон, като разклащаме внимателно съда, за да загасим пламъка. Заливаме с бульона и сваляме от котлона.
Загряваме останалото масло и в него пържим до омекване (около 10 мин) ябълката, целината и лука. Поръсваме с мащерката. Връщаме пилешкото на котлона, прибавяме ябълковата смес, готвим още 5 мин, изключваме котлона, похлупваме съда с капак и оставяме така ястието около 50 мин.
Разбиваме жълтъка със сметаната, слагаме го на горещ котлон 2-3 мин да се сгъсти, подправяме със сол и черен пипер. (Заливката трябва да остане топла, докато приготвяме гарнитурата. Затоплим ли я повторно, жълтъкът ще се пресече.)
Загряваме маслото за гарнитурата и пържим поръсените със захар парченца ябълка, докато приятно се карамелизират. (Вместо ябълки можем да карамелизираме сладки и твърди круши.)
Подреждаме пилето по чиниите, гарнираме, заливаме със соса и украсяваме с магданоз.
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: • 4 яйца • 4 с. л. кисело мляко • 1 ч.ч. захар • 1 и 1/2 ч.ч. брашно • 1 бакпулвер • 1/2 к. ч. олио • 4 нектарини Начин на приготвяне: Смесваме яйцата, киселото м...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...