Продукти: (за 4 порции)
• 60 г краве масло
• 1 голяма глава лук
• 2 скилидки чесън
• 100 г шунка
• 1 ч. ч. ориз
• 400 г необелен пресен грах
• 400 мл телешки бульон от кубче
• 120 г настърган кашкавал
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Обелваме лука и чесъна и ги нарязваме ситно. Нарязваме шунката на парченца.
В дълбок тиган разтопяваме маслото и запържваме в него за няколко минути лука и шунката. Добавяме чесъна и пържим още 1 минута.
Сипваме ориза и граха, предварително сварен в подсолена вода, и бъркаме енергично 2 минути. Наливаме 1/3 бульона и варим 4-5 минути. Доливаме останалия бульон и поръсваме с черен пипер и сол.
Варим ризото още 15 минути, похлупено с капак. Накрая поръсваме с кашкавала и поднасяме веднага.
Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...
Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...