Кулинарни рецепти » Запеканка от зеле и кашкавал

 Запеканка от зеле и кашкавал

Продукти: (за 4-6 порции)

• 1 зелка /около 1 кг/
• 100 г кашкавал
• половин пакетче краве масло
• 2 скилидки чесън
• галета, сметана
• копър, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме зелката на ситно, слагаме я в тенджера под налягане и наливаме 2 ч.ч. вода. Затваряме тенджерата и слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляваме огъня и варим 5 мин. След това прецеждаме зелето и го обливаме със студена вода.

В тиган запържваме ситно нарязания лук. Оставяме да изстине и го смесваме със зелето, разбитите яйца, настъргания кашкавал и счукания чесън. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и изсипваме сместа в мъничка тенжерка, чиито стени сме намазали с мазнина и сме поръсили с галета.

В тенджера под налягане наливаме 1 ч.ч. вода, слагаме решетка, а върху решетката слагаме тенджерката с ястието. Затваряме тенджерата под налягане и я слагаме на силен огън. След като започне да съска, намаляме огъня и варим 15 мин.

Заливаме готовата запеканка със сметана или доматен сос и я поръсваме със ситно нарязан копър.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Мариновани люти чушки

Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Нещо като ябълков пай

Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...

Начало