Кулинарни рецепти » Запеканка от зеле и кашкавал

 Запеканка от зеле и кашкавал

Продукти: (за 4-6 порции)

• 1 зелка /около 1 кг/
• 100 г кашкавал
• половин пакетче краве масло
• 2 скилидки чесън
• галета, сметана
• копър, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме зелката на ситно, слагаме я в тенджера под налягане и наливаме 2 ч.ч. вода. Затваряме тенджерата и слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляваме огъня и варим 5 мин. След това прецеждаме зелето и го обливаме със студена вода.

В тиган запържваме ситно нарязания лук. Оставяме да изстине и го смесваме със зелето, разбитите яйца, настъргания кашкавал и счукания чесън. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и изсипваме сместа в мъничка тенжерка, чиито стени сме намазали с мазнина и сме поръсили с галета.

В тенджера под налягане наливаме 1 ч.ч. вода, слагаме решетка, а върху решетката слагаме тенджерката с ястието. Затваряме тенджерата под налягане и я слагаме на силен огън. След като започне да съска, намаляме огъня и варим 15 мин.

Заливаме готовата запеканка със сметана или доматен сос и я поръсваме със ситно нарязан копър.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Тиквички с праз

Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Начало