Кулинарни рецепти » Сарми с липови листа

 Сарми с липови листа

Продукти: (за 4 порции)

• 30-40 млади свежи липови листа
• 2 връзки пресен лук
• 1 к.ч. ориз
• 1 к.ч. олио
• 1 бучка /колкото орех/ краве масло
• магданоз, копър, сол

Начин на приготвяне:

Измиваме обилно с хладка вода липовите листа и ако са твърди, леко ги попарваме.

Нарязваме лука на ситно заедно с листата и го запържваме в сгорещената мазнина. Когато стане златист, прибавяме почистения и измит ориз и също го запържваме.

Щом оризът стане прозрачен, наливаме 1 к.ч. топла вода и задушаваме 5-6 мин. Отстраняваме от огъня, поръсваме със ситно нарязаните магданоз и копър и разбъркваме.

От тази смес увиваме в липовите листа стегнати сарми. Нареждаме ги в тенджера, наливаме гореща вода, колкото да ги покрие, притискаме ги с плоска чиния и ги варим на тих огън, докато оризът се свари напълно.

Заливаме готовите сарми с разтопеното масло. Поднасяме ги студени.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Брюкселска супа с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Картофено руло с пиперки

Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...

Начало