Кулинарни рецепти » Лещени топчета с чушки и кисело мляко

 Лещени топчета с чушки и кисело мляко
(Турция)

Продукти:

• 250 г леща
• 400 мл зеленчуков бульон
• 1 ч.л. доматено пюре
• 80 г смлени лешници
• 1 яйце
• 1 ч.л. стрита мащерка
• 2 стръка зелен лук
• 1 червена чушка
• 3 с.л. олио
• 200 г гъсто кисело мляко
• бял пипер, сол

Начин на приготвяне:

Заливаме лещата със зеленчуковия бульон и варим 40 минути. После я пасираме с миксер.

Прибавяме доматеното пюре, лешниците, яйцето, мащерката, сол и смлян бял пипер на вкус. Оформяме топчета, колкото орех и ги изпържваме от всички страни за 10 минути, докато хванат хрупкава коричка. Нарязваме лука на колелца, а чушката на парченца.

Разбиваме киселото мляко с малко минерална вода и прибавяме лука и чушката. Подправяме със сол и пипер и разбъркваме. Заливаме лещените топчета с готовия сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Желирана пъстърва

Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...

Брюкселска супа с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...

Бабиният козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...

Начало