Продукти:
• 400 г брюкселско зеле
• 1/2 ч. ч. бульон зеленчуков
• 1/4 ч. ч. заквасена сметана
• 50 г орехи
• половин глава лук
• 2 с. л. масло
• 1 щипка пипер черен смлян
• 1/2 с. л. риган
• 1/2 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Разтопяваме половината масло в голяма тенджера на умерена температура. Слагаме орехите и пържим 3 минути до златисто-кафяво. Изваждаме ги и разтопяваме останалото масло в същата тенджера.
Слагаме зелето. Добавяме бульона, похлупваме и оставяме да къкри 6-7 минути, докато зелето почти омекне. Махаме капака и оставяме да ври още 5 минути, за да се изпари бульонът.
С дървена лъжица избутваме зелето настрани, прибавяме ситно нарязания лук и задушаваме 2 минути. Добавяме ситно нарязания риган и сметаната. Задушаваме още 4 минути, като бъркаме непрекъснато, докато зелето поеме сметаната. Подправяме със солта и черния пипер.
Разпределяме на порции и поръсваме със счукани орехови ядки.
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...