Продукти:
• 1,1 кг брашно
• 2 ч. ч. вода
• 2 ч. л. сол
• 2 жълтъка
За плънката:
• 800 г кълцано или мляно овнешко (шилешко) месо
• 150 г кромид лук
• 1/2 ч. л. млян черен пипер
• 1 к. ч. топла вода
• 150 г олио
• сол
Начин на приготвяне:
Пържим месото в малко олио заедно с нарязания на ситно лук. Поръсваме го със сол и черен пипер, наливаме водата и разбъркваме добре плънката (плънката може да се приготви и сурова, без да се пържи).
От брашното, водата и солта месим средно твърдо тесто - като за юфка, разточваме го на кора с дебелина 2 мм и изрязваме питки, големи колкото чинийка от сервиз за чай.
Мажем питките с жълтък, пълним ги с каймата, прегъваме ги на две, защипваме добре краищата им с пръсти и ги пържим в предварително сгорещеното олио. Сервираме ги топли.
Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...