Кулинарни рецепти » Хлебна мусака

 Хлебна мусака

Продукти:

• 250 г сух хляб
• 250 г кайма (телешко и свинско)
• 250 мл прясно мляко
• 100 г сирене
• 2 глави лук
• 1 к. ч. олио
• 1 с. л. доматено пюре
• 4-5 домата
• 1 връзка магданоз
• черен и червен пипер
• сол

За заливката:

• 1 с. ч. брашно
• 100 г краве мляко
• 3 яйца
• 30 г краве масло
• 25 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

Хлябът се нарязва на малки кубчета и се изсушава в слаба фурна.

Лукът се задушава с олиото и много малко вода, прибавят се каймата и червеният пипер. Сместа се бърка, докато месото се раздроби добре. Тогава се прибавят хлябът, доматеното пюре, размито в малко вода, половината прясно мляко, натрошеното сирене, черният пипер, солта, половината магданоз, нарязан на ситно.

На дъното на тавичката или в гювечета се подреждат парченцата домати. Върху тях се разпределя сместа. Пече се в умерена фурна около 20 минути.

Приготвя се заливка от брашното, киселото мляко, разбитите яйца, остатъка от прясното мляко, разтопеното масло, настъргания кашкавал. Посолява се и се разбива добре.

Към края на печенето на мусаката заливката се излива върху нея и се пече при същата температура, докато придобие златист цвят. Поръсва се с останалия магданоз.

Автор: Мариана Танева

Представяме Ви:

Мангафиш

Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Точен тиквеник

Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...

Дробчета по селски

Продукти: • 500 г пилешки дробчета • 2 глави лук • 2-3 домата • 3-4 печени чушки • 3-4 с.л. олио • 1 к.ч. брашно • 1 ч.л. червен пипер • чубрица • черен пипер • сол Начин ...

Начало