Кулинарни рецепти » Пикантни тиквички с мащерка

 Пикантни тиквички с мащерка

Продукти:

• 4 тиквички
• 4 домата
• 4 глави лук
• 250 г сирен
• 2 с. л. зехтин
• 4-5 скилидки чесън
• 3 с. л. прясна мащерка
• бял пипер, сол

Начин на приготвяне:

Загряваме част от зехтина в тиган на умерена температура. Добавяме нарязания на тънки филийки лук и задушаваме 10 минути - до златисто. Прибавяме пресования чесън и задушаваме още 1-2 минути. Изваждаме от тигана и разстиламе равномерно на дъното на намазана с малко зехтин кръгла тавичка. Поръсваме с малко мащерка.

Нарязваме доматите на тънки филийки. В купа смесваме нарязаните на филийки тиквички и половината от мащерката и поръсваме с част от солта и зехтина. Настъргваме сиренето и запазваме половината за поръсване отгоре.

Като започваме от края на тавичката, нареждаме ред леко застъпващи се доматени филийки, ред тиквички, ръсейки помежду им малко настъргано сирене. Повтаряме така, докато тавичката се напълни. Подправяме с белия пипер, посоляваме и заливаме с малко зехтин.

Смесваме заделеното сирене с останалата мащерка и наръсваме ястието. Печем във фурна загрята до 180 градуса. Оставяме ястието да се охлади поне 15 минути преди сервиране.

Автор: Елена Стоянова

Представяме Ви:

Торта с готово руло

Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...

Бабиният козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...

Динени мъфини

Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Начало