Кулинарни рецепти » Телешко със сметана

 Телешко със сметана
(Словакия)

Продукти:

• 500 г телешко месо без кости
• 250 г сметана
• 50 мл олио
• 50 г масло
• 60 г брашно
• 20 г сланина
• 1 морков
• целина
• лук
• магданоз
• захар
• черен пипер
• бахар
• мащерка
• дафинов лист
• лимон
• оцет
• сол

Начин на приготвяне:

В месото правим малки, но дълбоки разрези като джобове и в тях вмъкваме парченца сланина. Посоляваме и оставяме да престои 15 минути.

В сгорещено олио запържваме наситнените морков, целина и лук. Прибавяме магданоз, захар, сол, оцет, парченца лимон, мащерка, 1 дафинов лист, 3 зърна бахар, черен пипер.

Накрая слагаме месото и го изпържваме от всички страни, заливаме с вода и сметаната и оставяме да ври до пълно омекване. Готовото месо нарязваме на филийки, напречно на жилките.

Пържим брашното в разтопеното масло и изсипваме в соса от задушеното месо. При нужда доливаме малко вода и варим до гъст сос. Поднасяме месото, полято с този сос.

Автор: Радка Бойчева

Представяме Ви:

Желирана пъстърва

Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Зрял фасул с целина

Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...

Наденички в доматен сос

Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...

Начало