Продукти:
• 1 кг брюкселско зеле
• 500 г карфиол
• 500 г бяло главесто зеле
• 300 г моркови
• 300 г целина
• 100 г хрян
• 25 г синап
За маринатата:
• 500 г вода
• 500 г оцет
• 100 г сол
• 100 г захар
• 10 зърна черен пипер
• 10 зърна бахар
• 5 дафинови листа
Начин на приготвяне:
Избираме стегнати и еднакви по големина главички брюкселско зеле и ги подреждаме в буркан. Между тях слагаме розички карфиол, бялото зеле, нарязано на ивици, морковите, нарязани на кръгчета, и целината, нарязана на филийки. Между зеленчуците на 2-3 места слагаме торбички със синапено семе.
Заливаме с охладената марината и притискаме съдържанието с тънка дъсчица. Затваряме и прибираме на студено място.
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...