Козметични рецепти » Приятелките - безценни, но...

 Приятелките - безценни, но...

Вие я обичате, тя също. И все пак общуването с нея ви носи не само положителни, но и отрицателни емоции. При това от най-различно естество. Как да разпознаем приятелката, която невинаги ни мисли доброто, и как да й попречим да ни съсипе психически?


Прекалено критичната

Отличителни белези: Тя постоянно намира кусури във всички, включително и във вас. Никога няма да ви каже „Роклята ти е хубава!", а „Браво, купила си си рокля, която скрива бричовете ти". Вижда само обратната страна на медала и не пропуска случай да ви развали настроението.
Какво изпитва? Нейната изострена критичност се дължи на ниското й самочувствие и на липсата на самоувереност. Обезценявайки другите, тя си придава по-голяма стойност в собствените си очи.
Как да постъпите? Накарайте я да осъзнае истинските мотиви на своето поведение. Ако не успеете, откажете се от приятелството с нея - животът е твърде кратък, за да позволяваме на когото и да било да ни го трови.

Бьбривката

Отличителни белези: Обажда ви се без конкретен повод и ви държи на телефона с часове. Говори за всичко и за нищо. Разказва как е протекъл денят й от сутринта до вечерта, информира ви за стомашното си неразположение, за настроението на нейния шеф, когото не познавате, за навалицата в автобуса... След около 45 минути се сеща да попита „А ти как си?", но в момента, в който понечите да й отговорите,сменя темата и отново започва да ви разправя за себе си.
Какво изпитва? Непрестанното й бърборене крие силно желание да бъде обичана и харесвана. Като обсебва разговора, тя се чувства по-важна и си внушава, че е център на вниманието.
Как да постъпите? Обяснете й тактично, че я цените високо, но въпреки това сте против едностранния диалог между приятели, който се изражда в безкраен монолог, Непременно поставете своите изисквания -например никакви обаждания след 20 часа вечерта, когато сте преуморена и искате да си починете.

Завистливата

Отличителни белези: Изпада във възторг от тоалета ви в бонбонено розово, който направо ви загрозява. Представяте й новия си приятел, а тя ви предупреждава: „Внимавай, този не ми вдъхва доверие!" Завистливата приятелка ви обича и мрази едновременно, затова, ако ви се случи нещо лошо, тя непременно ще съжали на думи, но дълбоко в себе си ще се радва. Най-лошото е, че често разпространява недобронамерени клюки по ваш адрес.
Какво изпитва? Завист, грозна и отвратителна завист, нищо повече! Тя ви ненавижда заради външния вид, социалното положение, финансовите възможности, хубавото жилище, успеха сред противоположния пол. Вие съсипвате живота й само защото сте това, което сте, а тя никога няма да бъде, въпреки че много би искала.
Как да постъпите? Зачеркнете я от списъка на приятелите си и я дръжте настрани от своя любовен и професионален живот - тя представлява напълно реална заплаха за вас.

Самовлюбената

Отличителни белези: Най-важната й цел е да привлече вниманието към собствената си персона. Не пропуска да демонстрира своите познания, постоянно изтъква успехите си, хвали се за щяло и не щяло. Всичките й изречения започват с: „А аз..." Облича се впечатляващо и скъпо, говори високо, смее се силно, монополизира разговорите. Постоянно ви изтиква на заден план и ви превръща в нещо като своя прид-ружителка.
Какво изпитва? Непреодолимо желание да се самоизтъкне, което обаче е свързано със силни съмнения в способността да се харесва и съблазнява. Единствено одобрителният поглед на околните я успокоява в това отношение.
Как да постъпите? Ако истински държите на приятелката си, споделете колко ви потиска нейното поведение. Трябва да знаете, че не всички егоцентрични натури си дават сметка до каква степен нараняват своите близки, като постоянно дърпат чергата към себе си.

Вечната жертва

Отличителни белези: Преди да си отвори устата, вие вече знаете какво ще каже. Тя вечно няма пари, за да си плати сметките, не харесва работата си, съседите не я обичат, мъжете не й обръщат внимание, ще си умре сама и нещастна и т. н., и т. н. Всеки разговор с нея ви изтощава психически и ви депресира.
Какво изпитва? Вечната жертва е убедена, че животът е несправедлив именно към нея, но всъщност подсъзнателно си дава сметка за своите недостатъци и за неумението си да се справя с проблемите, Не иска обаче да погледне истината в очите и предпочита да страда. Проси вашето съжаление и съчувствие, без изобщо да се вслушва в съветите ви.
Как да постъпите? Или се примирете с мисълта цял живот да си играете на армията на спасението, или скъсайте, щом усетите, че приятелката жертва се превръща във вампир, поглъщащ всичката ви енергия.

Съперничката

Отличителни белези: Не вижда никаква разлика между приятелството и боксовия ринг, постоянно търси случай, за да ви докаже превъзходството си, като по възможност ви остави в нокаут. Нейната работа е винаги по-перспективна от вашата, фризьорът й е несравнимо по-добър, партньорът й пък е като торнадо в леглото. Наистина ви съсипва с желанието си да печели победа след победа над вас.
Какво изпитва? Пълна липса на самочувствие и доста силна завист, насочена не толкова към целия свят, а точно към вас.
Как да постъпите? Всеки път когато спомене за успехите си, казвайте й колко се радвате за нея, без да демонстрирате нито изненада, нито прекомерна възхита. Стига да е достатъчно умна, с течение на времето ще си даде сметка, че приятелството няма нищо общо със спортната надпревара.

Коварната

Отличителни белези: Крие истинските си чувства и намерения зад декларации от сорта: „Ти си най-добрата ми приятелка!" Няма обаче да се поколебае да ви стъпче в калта, ако това ще й донесе някаква изгода. За жалост се разпознава трудно, и то след като ви нанесе жесток удар в гърба.
Какво изпитва? Враждебност, завист, ненавист. Едно е сигурно - тя не ви обича.
Как да постъпите? Дори да я хванете на местопрестъплението, подлата твар ще отрича и ще се държи едва ли не като обидена. Разберете, че не ви е никаква приятелка, и престанете да общувате с нея.

Досадницата

Отличителни белези: Не можете да се отървете от нея, независимо дали отивате на кино, на купон, на покупки. „Залепва" се за вас до такава степен, че започва да пречи на личния ви живот.
Какво изпитва? Безумен страх от самотата, затова и не ви оставя на мира. За разлика от Бъбривката тя ви опиянява не с думи, а с присъствието си.
Как да постъпите? Дръжте се така, че тя да разбере нуждата ви от самостоятелност и от общуване с други хора, не само с нея. Не го ли направи и не промени ли поведението си, отдръпнете се постепенно, за да не я нараните.

Митоманката

Отличителни белези: Постоянно й се случват все невероятни неща - среща прочут артист на улицата и той я кани на чашка, предлагат й работа в чужбина, ще я правят голям шеф в службата. С течение на времето митоманката започва да вярва в своите фантазии до такава степен, че вече не ги разграничава от действителността.
Какво изпитва? Желание да ви впечатли и необходимост да разкраси баналното си съществуване.
Как да постъпите? Митоманката е безобидна, тъй като в крайна сметка мами единствено себе си. Все пак може да стане и досадна, така че имайте едно наум.

Неспазващата своите ангажименти

Отличителни белези: Запазили сте маса за двете в ресторанта или пък сте купили билети за кино. Половин час преди да излезете от дома си и да тръгнете към мястото на срещата, тя се обажда, за да ви каже, че я боли гърлото и не може да дойде. Рядко изпълнява ангажиментите си, като в девет от десет случая използва някакво „дежурно" извинение - ту е болна, ту уморена, ту неочаквано й идват гости от провинцията...
Какво изпитва? Крайно безотговорна, тя е болезнено неспособна да спазва обещанията си. При това предпочита да ви излъже, че има зъбобол, вместо да си признае колко я мързи да излезе от къщи.
Как да постъпите? Винаги имайте резервен изход, в случай че ненадеждната приятелка ви подложи динена кора. И не пропускайте да й отвърнете със същото - нека на собствен гръб да разбере колко е приятно!

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Домашни оръжия в битката с целулита

В неравната борба с целулита на теория сякаш всичко ни е ясно. Знаем много, четем постоянно, а на пазара изобилства от ефикасни или не чак дотам антицелулитни мазила и процедури. Предлагаме ви шест из...

Стройни без диета

Не скъпите дрехи правят жената красива, а правилно подбраните. С помощта на облеклото, което ви стои добре, вие можете “да свалите” няколко килограма. Ако някоя дреха много ни хареса, често затваряме ...

Как да скрием дребните недостатъци

С помощта на пластичната хирургия двойната брадичка изчезва, дългият масивен нос се скъсява и придобива завидно изящество. Почти същото можем да постигнем и без да се оставяме на скалпела,а като се об...

Звуците като лекарство

От древни времена е известно, че звуците притежават чудодейна сила. Бойните възгласи, молитвите, тъжните и весели песни – това са преди всичко звуци. Неодавна учените доказаха, че звънът на църковните...

Начало