Козметични рецепти » Вана за добро настроение

 Вана за добро настроение

През този месец, изпълнен с празници, имаме желание да се грижим повече за себе си, за да повдигнем градуса на настроението. Ваната е един от приятните начини да се поглезим. Релаксираща или тонизираща, с етерични масла или с обилна пяна, тя е подходящо средство за сваляне на напрежението. Оставете са на изкушението и няма да съжалявате.

Добрите страни на ваната

Всички сме имали възможност да го усетим - ваната е върховно удоволствие. Човек остава насаме със себе си, със затворено съзнание към външния свят. Спокойствието ни завладява бавно, но сигурно. Ваната има положително въздействие върху хората, подложени на стрес. Тя облекчава болките в ставите и мускулите, отпуска нервната система. Продължителният престой в топлата вода обаче не се препоръчва на хора с високо кръвно налягане и със сърдечносъдови проблеми. Те непременно трябва да завършат къпането със струя хладка вода в посока отдолу нагоре, за да тонизират кръвоносните съдове.

Релаксация

Температурата в помещението трябва да е нормална (ако е студено, ще имате желание да направите водата във ваната по-гореща). Изключете телефона, създайте си приятна атмосфера с приглушена светлина и тиха музика. Водата във ваната трябва да е с температура 35 -38 градуса. Легнете в нея, когато е пълна, с рамене под водата. Поставете под тила възглавничка или навита кърпа и затворете очи. Отпуснете се, вие сте в рая. След 15-20 минути източете половината вода, като се повдигате постепенно, и завършете с душ с хладка вода, за да тонизирате кожата и да стимулирате кръвоносните съдове. Избършете се внимателно, без да бързате, и намажете тялото си с хидратантно мляко. Изпийте чаша вода.
Последен съвет: Взимайте вана за релаксация в късния следобед. Ако се изкъпете точно преди да си легнете, рискувате да не можете да заспите. Ще постигнете обратен на желания ефект. Не взимайте вана и веднага след хранене, ще нарушите храносмилането си. Никога не се колебайте да използвате соли или етерични масла.

Тонус

Вана за тонизиране се взима сутрин, когато не сте във форма, чувствате се изморени или сте прекарали безсънна нощ. Водата трябва да е малко по-студена от обикновено, така се осъществява добро насищане на кръвта с кислород и се стимулира нервната система. За тази цел температурата й не трябва да надвишава 33 - 34 градуса. Ако не понасяте студено, пуснете водата с обичайната й температура - между 35 и 37 градуса. Поставете етерични масла от мента, лимон, портокал и розмарин - те стимулират и тонизират. Разтрийте тялото с ръкавица или луфа, без да травмирате кожата. Не оставайте повече от 10 - 15 мин във водата, защото изстива много бързо. Завършете с хладък душ в посока отдолу нагоре. Направете фрикции на кожата с тоник за тяло, след като сте се изсушили.

Красота

Възползвайте се от престоя си във ваната, за да се заемете истински със себе си.
1. Започнете със стъпалата. Изтъркайте петите с пемза.
2. Продължете с почистване на мъртвите клетки на кожата на тялото с ексфолииращ продукт. Наблегнете на проблемните места - лактите и коленете.
3. Сложете си хидратираща маска на лицето. Топлината и влагата ще улеснят проникването на активните вещества в дълбочина. Оставете да действа около 10 минути, след това отмийте с хладка вода и избършете грижливо.
4. Направете си маслена баня за коса, преди да се измиете с шампоан.
5. След като излезете от ваната, хидратирайте кожата на тялото с тоалетно мляко, после нанесете дневен крем за лице.

Любопитни факти

* Японците боготворят ваната. Преди да влязат в нея, те се мият грижливо със сапун и се изплакват. Едва тогава са готови за ваната, пълна с ароматни масла с релаксиращи свойства.
* Американците са обсебени от мисълта за лична хигиена. Те взимат по 1-2 душа (или вани) дневно, мият си косата всеки ден и са най-големите консуматори на сапун и дезодорант в света.
* Французите се възползват от ваната около 8 пъти месечно. Повечето слагат соли и силно пенливи вещества и остават във водата около 25 минути.
* Хамамът (турската баня) е пълен с влажна пара. В него могат да ви масажират или да разтрият тялото ви, дори да ви намажат с лечебна глина. Температурата в помещението е много висока, топлината постепенно разтваря порите на кожата. Тялото се отпуска, стресът изчезва и токсините се изпаряват.
* Сауната представлява кабина, облицована с дърво, в която гори печка. Температурата достига до 80 - 90 градуса. Въздухът е сух и предизвиква обилно изпотяване на едри капки. Редуват се горещ и студен цикъл (като се поливате със студена вода). Порите на кожата се разширяват и токсините се елиминират. Можете да разтриете тялото с луфа или масажна ръкавица, за да отстраните мъртвите клетки и да активизирате кръвообращението. След това се измийте под душа. Кожата става мека и гладка, мускулите се отпускат, сънят се подобрява. След като излезете от сауната, трябва да поемете много течности и да си починете.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Масажът на ходилата прави чудеса

Усетите ли се напрегната и изнервена от проблеми, свързани с работата или личния живот, не прибягвайте към успокоителните лекарства - те са нож с две остриета, а заложете на масажа на ходилата, чийто ...

Не се давайте на целулита

Ако отделяте по 15 - 20 минути на ден за четирите упражнения -приятни и лесни за изпълнение, бъдете сигурни, че само за два месеца с минимум усилия ще постигнете максимум резултати. Което означава,...

Домашни рецепти за хубав бюст

* Смесете две супени лъжици прясно мляко с 1 чаена лъжичка пълномаслена извара. Нанесете на кожата и стойте така, докато маската попие. * Залейте 2 супени лъжици овесени ядки с чаша вряла вода, з...

Глезени на газела

Да укрепим сухожилията и развием мускулите на глезените си - това е най-простият и достъпен начин да ги предпазим от болезнени изкълчвания и даже счупвания, ако неволно стъпим накриво. Предлагаме ви ч...

Начало