Козметични рецепти » Накарайте го да ви помага

 Накарайте го да ви помага

Много често, за да се харесаме на мъжа, когото сме избрали за свой спътник в живота, ние определено се престараваме. Всеки ден се обличаме като за модно ревю, поднасяме му толкова вкусни ястия, че бихме могли да спечелим кулинарен конкурс, не го обременяваме с грижи. Последствията са ясни - той решава, че е получил кaтo подарък oт съдбата не простосмъртна жена, а някаква златна рибка, готова да изпълнява всичките му желания и справяща се съвършено сама с житейските проблеми.

Бунтът на златната рибка

Оттук нататък сценарият е ясен - с хубавото бързо се свиква и на мъжа до вас дори не му идва наум да забележи усилията, които полагате. Вие пък, рано или късно, решавате, че е време да възстановите справедливостта, и започвате да изисквате от него помощ в домакинството. Не ще я получите лесно, но място за отчаяние няма - и най-мързеливият и несръчен мъж може да се превърне в човек, стига да поработите тактично, безкомпромисно и упорито по въпроса.
* Започнете с нещо просто, поставяйки му някаква елементарна задача - да приготви закуска например или да мине пода с прахосмукачката.
* Непременно се съобразете с времето, с което партньорът ви разполага. Едно е да не прави нищо вкъщи, друго е съвсем нищо да не прави. Ще бъде глупаво от ваша страна да го карате да води децата в зоопарка или да поправя крана в банята, ако му предстоят важни делови срещи, командировка, интервю за повишение в службата.
* Натоварвайте го постепенно с нови и нови задължения, като непременно отчитате способностите и възможностите му. Така например не бива да искате от него да решава задачите на сина при положение, че образованието му е хуманитарно и, обратното - да пише съчинения, след като е строителен инженер.
* Инструктирайте го за всичко, което изисквате от него. Ако за първи път в живота му се налага да изпере, дайте му подробни разяснения и останете до него, докато осъществява тази сложна процедура. Иначе като нищо ще залее жилището или ще боядиса в червено цялото пране.
* Избягвайте да му се месите повече от необходимото и да го контролирате - той трябва да повярва в себе си.
* Хвалете го за постигнатите успехи и му се карайте за недобре изпълнените задачи. Имайте предвид обаче, че похвалите трябва да са около три пъти повече от претенциите, иначе той ще захвърли всичко.

Защо ви е нужна неговата помощ?

* Не дай си боже да се разболеете или да заминете някъде за по-дълго време. Трябва да сте сигурна, че без вас мъжът и децата няма да потънат в мръсотия или да умрат от глад. А и няма да пожелаят да ви заменят с някоя симпатична леличка.
* Ако партньорът ви поеме макар и нищожна част от вашите задължения, ще ви остане време за по-приятни занимания. В края на краищата вие не живеете само за да миете, готвите, сервирате, чистите, перете и гладите.
* Не е изключено, докато приобщавате мъжа си към домакинстването, да откриете в него куп таланти - той може да се окаже гениален кулинар или блестящ интериорен дизайнер.
* Съвместните грижи за бита ще ви сближат и ще ви накарат да почувствате, че се нуждаете един от друг.
* Ще станете по-женствена, защото най-после ще осъзнаете, че имате мъжка опора в негово лице.
* Ще сформирате положително отношение към домашния труд у наследниците си - помощниците никога не са излишни.

Най-големите ви грешки

* Не ви е приятно да обяснявате как се готви това или онова блюдо, предпочитате да се справите сама.
* Убедена сте, че всичко вършите по-добре от партньора си.
* Опасявате се, че молбите за помощ могат да доведат до конфликт помежду ви.
* Смятате, че готвенето не е мъжка работа.
* Според вас мъжът, който печели много пари, не е длъжен да помага вкъщи.
Ако наистина мислите всичко това, никога няма да се отървете от ролята на прислужница на съпруга, децата, родителите, свекървата и т. н. Крайно време е да преразгледате възгледите си относно домакинските задължения на силния и на слабия пол и да разберете, че мъжът спо койно може да върши всичко, кое то прави жена му.

Когато усилията са напразни

Уви, и това е възможно. Изпробвали сте абсолютно всичко, изразходвали сте огромно количество време и енергия, но нищо не сте постигнали - от мъжа ви няма и грам полза в домакинството. Откажете се от по-нататъшната борба и изберете един от двата възможни изхода (разводът се изключва).

Изход първи
Ако партньорът ви не е в състояние да направи сам каквото и да било, нека поне се постарае да печели достатъчно пари, за да плаща на тези, които ще решават домакинските му проблеми. И нека не ви оставя да се разправяте сама с някой пиян техник или бояджия.

Изход втори
Няма да е зле и ако вие изкарвате добри пари, за да си наемете домашна помощничка.
И двете решения имат както своите плюсове, така и своите минуси. Във всички случаи обаче те ще ви разтоварят от домашни ангажименти и ще ви научат да не вярвате в чудеса.

Най-важният съвет

Постарайте се да възпитате сина си като истински мъж, който да умее всичко - да изпече пържоли, да зашие копче, да изглади. Бъдещата снаха ще ви е много благодарна, а и вие ще изпитате морално удовлетворение от това, че не сте продължили династията на безпомощните в домакинството адамовци.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Как да развием интуицията си

Вие не веднъж сте забелязали как някои хора вземат правилните решения чисто интуитивно. Докато вие дълго обмисляте и пресмятате, а що се отнася до резултата, има какво да се желае. А на вашата приятел...

Уроците на гейшата

Японските гейши са институт, съвършено различен от европейските познания и практики на хетерите и куртизанките. Гейшата е идеална жена. Това не е проститутка, както смятат мнозина. Философията й е фил...

Защитете косата от слънцето

Имаше време - някъде допреди десетилетие, когато се радвахме на косата си, изсветляла ефектно под лъчите на слънцето, и самоотвержено стояхме с мокри глави на плажа в най-горещите часове на деня. Сега...

Козметика с минерална вода

Докато поглъщате скъпоценната прозрачна течност на плажа в горещите ленти дни и утолявате жаждата си едва ли ви идва на ум, че освен лечебни свойства минералната вода може да се използва за козметика....

Начало