Козметични рецепти » Релаксация на работното място

 Релаксация на работното място

Социолозите са изчислили, че служещите в един обикновен офис губят за пушене, чай или кафе и разговор с колегите около три часа на работен ден. Разбира се, никой не препоръчва да се следва този пример, но все пак почивката по време на труд е задължителна. Ако се почувствате уморени – прекъснете за 5-7 минути и ще се освежите. Но отдихът трябва да стане грамотно.

Разпределете време и сили

Когато седнете на работното място, първото, което трябва да се направи, е да се напишат задачите за деня. Най-сложно е да се планира първата половина. Трябва да се знае, че тогава работоспособността е най-голяма, а после постепенно започва да намалява. Вярно е, че понякога сутринта още не сте се адаптирали и това трябва да се знае. Затова преди основните големи задачи, извършете други по-леки и по-малки. Така ще започнете с един отметнат проблем. Не въвеждайте ред на бюрото си рано сутринта. Ще го направите, когато малко се уморите и това ще ви даде повод за друга дейност. Уточнете се с колегите кога ще правите почивка с кафе и чай, къде ще обядвате. Тези подробности може да бъдат коригирани по-късно, но главното е в друго – усещането, че ви предстои приятна почивка, което придава оптимизъм при сериозно натоварване. Това е първата ви точка в борбата с монотонността.

Релаксация

Обикновено при умора се препоръчва човек да релаксира. По-точно да застане в отпусната поза, да затвори очи и мислено да се пренесе в някой райски кът. Не е много лесно в шумния офис, заобиколени от какви ли не документи, да си представите, че се намирате на красив бряг с палми. Това се научава по специален начин. Затова най-добре е да се използват по-прости способи. Например, решаването на кръстословици. Или да си четете някакви стихове. Не отнема много време, но отвлича прекрасно и е в съответствие с релаксацията – едновременно отпуска и дава сила. Учените са установили, че подобни занимания помагат за възстановяване на активността на сивите клетки и не само ви връщат пълноценно в работния процес, но и предотвратяват в бъдеще стареенето на мозъка. Ако обстановката позволява, може да слушате със слушалки любима музика.

Масаж на главата

При преумора, мислите в главата зациклят. Тогава е хубаво 30 пъти да прекарате ръцете по косата си като с гребен. Ако не се боите, че ще си развалите прическата, масажирайте главата си с движенията, които използвате при миене на косата. Тези упражнения трябва да се правят по няколко пъти на ден. Умората се сваля и с кръгов масаж с три от пръстите на ръката – показалеца, средния и безименния.

Гимнастика за очите

Ако работите с компютър, необходимо е да се правят паузи – 1 час работа, 15 минути почивка. Използвайте това време за удоволствие – пийте една чаша чай или кафе, поговорете с колеги, позвънете по телефона на приятел. А след това направете гимнастиката за очите.
1. Плътно затворете очите, после ги отворете широко.
2. Въртете очите без да мърдате главата – нагоре, надолу, вляво, вдясно.
3. Мигайте бързо почти една минута.
4. Масажирайте клепачите при затворени очи с кръгови движения на пръстите в продължение на минута. Не натискайте очните ябълки.
5. Преместете няколко пъти погледа си от близки предмети на далечни и обратно.
6. Ако прозорецът е близо до вас, открийте някаква точка по него и после преместете погледа си навън, като избирате по възможност по-далечна перспектива.
7. Пипнете с пръст носа си и след това го отдалечете на една ръка разстояние, като го следите с поглед. След това го върнете обратно. Това упражнение направете поне 5-6 пъти.
8. Зарейте 10 пъти погледа си към най-далечната точка, а след това направете с очите си осморка.
9. За да си починат очите ви, през деня често ги закривайте, като си представяте черен цвят.

Ободряващ аромат

Миризмата на лавандула и жасмин може да ви върне доброто настроение, да възстанови работоспособността ви и да намали сънливостта ви, предизвикана от напрежението. Етерични масла от канела, лимон и розмарин помагат да се активизира работата. В много страни вече ароматизират офисите с вдъхновяващи миризми. Много е полезно в чантата да се носят различни мускали или торбички с треви с приятен мирис. Периодично миризмата може да се променя, ако тя е омръзнала. Ако умората ви надвива – развържете торбичката и силно вдишайте няколко пъти. Сънят ще отлети веднага.

Внимание! Въздух!

В повечето случаи умората ни настига заради липсата на достатъчно кислород в организма. С тази ситуация е лесно човек да се справи, ако направи няколко дихателни упражнения в изправено положение.
1. Дишане през устата: Съберете устните на тръба и бавно и равномерно изпуснете застоялия въздух от себе си.
2. Бързо и рязко вдишайте през носа и по същия начин го издишайте през устата. След това задръжте дишането си и бавно на 8-10 пъти го задръжте в корема си. Отпуснете се и въздъхнете.
3. Прегънете ръцете си в лактите и свивайте дланите в юмрук, имитирайки хващане. През това време правете ритмични вдишвания през носа. Раменете остават неподвижни. Четири вдишвания през носа, пауза, след това отпуснете ръцете и отдъхнете 3-4 секунди. Повторете упражнението и завършете гимнастиката с активно вдишване през носа и спокойно издишване през устата.

Бодрост на духа, грация и пластика

Ако от дългото седене ви се е схванало цялото тяло, много е полезно да се протегнете. Направете и няколко бодри крачки по коридора на офиса, слезте и се качете по стълбите и умната мисъл отново ще се завърне в главата ви. А най-добре е да направите гимнастика на самото работно място.
1. Седнете максимално комфортно, като се отпуснете на стола. Поседете няколко минути със затворени очи.
2. Прекръстосайте няколко пъти краката, напрегнете мускулите на бедрата и след това се отпуснете.
3. Станете, протегнете се, раздвижете всички мускули.
4. Седнете и станете няколко пъти от стола.
5. Направете 10 кръгови движения с раменете.
6. Наведете се и пипнете с пръстите на ръцете тези на краката, без да сгъвате колената.
7. Направете кръгови движения с ръцете в различни посоки.
8. Ръцете на кръста, краката разтворени на ширината на раменете. Започнете движения с тялото – 5 пъти наляво, после 5 пъти надясно.
9. Застанете в позата на ластовичка, първо вдигнете левия крак назад, приберете го, след това същото движение направете с десния крак. С това упражнение се задействат няколко групи мускули, които са много важни при заседналия начин на работа.

Всички на обяд

Обядът е нужен за всички, които работят в офис, за да могат за малко да се отделят от професионалните проблеми, като сменят обстановката. Това е равносилно на рестартиране на организма. След това се връщате в офиса като новородени. Разбира се, дали ще обядвате сами или в компанията на колеги или приятели, много зависи от настроението и ситуацията. Обядът трябва да бъде балансиран, като се състои от белтъчини и въглехидрати. Например риба с ориз и салата или месо със зеленчуци. Такова меню ще ви позволи за дълго време да се заредите с енергия. Не преяждайте. Освен, че е вредно, предизвиква сънливост. Не бързайте с храненето – трябва да се дъвче с чувство, с удоволствие. А ако след обяда ви е останало малко време – направете си кратка разходка.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Какво цвете сте?

Често сравняват женитес цветя. Разбира се, общите неща са видими! А от теста може да се разбере кое цвете най-добре ще разкаже за вас! ВЪПРОСИТЕ 1. Често ли се влюбвате? А. Ако срещна...

Как да отстраним дефектите по ръцете си

За предотвъртяване на преждевременното стареене на кожата на ръцете важна роля играе профилактиката и ежедневната грижа. Но какво да правим, ако вече са се появили досадни дефекти. В този случай нашит...

Гардероб според фигурата

Не изпадайте в паника, ако не знаете какво точно ви отива. Спазвайте няколко прости правила при изборът на дрехи и ще изглеждате елегантна и привлекателна, независимо от това дали сте едра, дребна или...

Солите от Мъртво море подмладяват

Мъртво море е не само богат източник на минерали и микроелементи, но и неговите води съдържат минерална кал. Ако в другите морета водата е със съдържание на 97% натриев хлорид (сол), то във водите на ...

Начало