Козметични рецепти » Доверете се на самомасажа

 Доверете се на самомасажа

Искате да се отървете от досадната болка в шията, главата или краката, но без да вземате лекарства, като едновременно с това си доставите и куп приятни усещания? Възможно е, стига да прибегнете до самомасажа, практикуван още в древността.

Срещу болки в корема

Най-различни фактори - стрес, предменструален синдром, неразумно хранене, недостатъчна физическа активност, могат да причинят болки в корема. Масажът, това естествено средство за успокояване на тялото и духа, ви идва на помощ. Излегнете се по гръб, сложете малка възглавница под коленете си и дишайте дълбоко:

1. Като редувате длани, масажирайте се по посока на часовниковата стрелка. Малко по-малко разширявайте пространството така, че постепенно да обхванете целия корем.
2. Сгънете крака в коленете и ги отпуснете надясно. Масажирайте, мачкайки между пръстите си лявата страна на корема. После направете същото и с дясната.
3. Повторете кръговия масаж с длани, но този път упражнявайте малко по-силен натиск върху корема.

Когато краката ви тежат

Масажът на долните крайници въздейства благоприятно и върху циркулацията на лимфата, и върху тази на кръвта във вените. Когато прибягвате до него, помнете, че той трябва да се прави само в посока от ходилата към горната част на бедрата:

1. Започнете масажа, поглаждайки с две ръце първо левия, после десния крак от пръстите до бедрата.
2. Мачкайте леко прасците, след това и бедрата - първо отгоре, после и откъм задната им страна.
3. Сложете длани от двете страни на коляното си и бавно започнете да ги плъзгате нагоре и надолу по бедрото. Всеки крак се масажира 2 минути,
4. За да облекчите коленете си, в продължение на минута-две пощипвайте с пръсти кожата върху тях.

За да не ви боли глава

В такъв случай сме свикнали да масажираме с пръсти слепоочията си, но има и други, много по-ефикасни ни начини да прогоним болката. Ако носите лещи, непременно ги свалете, преди да пристъпите към тях:

1. Поставете пръсти под скулите си и ги изтеглете в посока от основата на носа към ушите. Повторете движението, но този път от ъгълчетата на устните към края на челюстите, намиращ се точно под ухото. Накрая плъзнете пръсти от средата на челото към слепоочията, натискайки малко по-силно.
2. Пощипвайте веждите си с палец и показалец. Усетите ли някакво болезнено място, натискайте го, докато неприятното усещане изчезне.
3. Хванете с палец и показалец меката част на ушите си и лекичко ги дръпнете надолу.
4. Поставете длани върху ушите си и започнете бавно да описвате кръгове с тях. Посоката е назад и надолу.

Ако чувствате напрежение в шията и раменете

В този случай, колкото и да е странно на пръв поглед, най-ефикасен се оказва масажът на горните крайници. Всъщност няма какво да се чудим - напрежението, насъбрало се в тях през деня, бавно преминава към шията и раменете, които най-често ни болят вечер и през нощта. За щастие има начин да си помогнем сами:

1. Разтъркайте длани една в друга, за да ги стоплите. После с палеца на едната ръка натискайте силно сухожилията на другата в посока от пръстите към китката. След това сменете ръцете.
2. Поставете десния палец върху лявата длан и започнете да масажирате повърхността й с кръгови движения, местейки пръста си от средата навън. Сменете ръцете.
3. Стиснете всеки пръст на дясната си ръка с фалангите на лявата и леко го издърпайте навън. Сменете ръцете.
4. Масажирайте кръгово първо лявата, после и дясната си ръка, започвайки от китката и придвижвайки се към рамото.
5. Намачкайте мускулите в горната част на ръцете си.
6. Като използвате кокалчетата на пръстите си, масажирайте с кръгови движения цялата повърхност на ръцете.
7. Прокарайте дясната си ръка върху лявата и после лявата върху дясната, започвайки от китката и стигайки до лактите.

След масажа

Минутите, които следват опита ви да се разделите с болката, са не по-малко важни от самия масаж. Специалистите ви препоръчват да си починете в спокойна обстановка, по възможност под звуците на тиха музика. Най-добре е да се излегнете на някаква твърда повърхност и да оставите ума си да блуждае в продължение на половин час. После ще се чувствате като новородени.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Летни дрехи за офиса

Обличането по професионален, класически начин по време на знойната лятна горещина не е лесно постижение. Когато слънцето навън препича и температурите са високи, вероятно последното нещо, което ви идв...

Глезени на газела

Да укрепим сухожилията и развием мускулите на глезените си - това е най-простият и достъпен начин да ги предпазим от болезнени изкълчвания и даже счупвания, ако неволно стъпим накриво. Предлагаме ви ч...

Гримиране с пръсти

Ако не успявате достатъчно сръчно да се разкрасите с помощта на всевъзможни четчици, не се разстройвайте. Гримът може да се нанесе професионално и с пръсти. И при това лицето ви ще изглежда свежо и на...

Кога не трябва да напускаме работа?

„По-добре да съжаляваме за това, което сме направили, отколкото за това, което не сме" - максимата на древните римляни важи за много области на живота, така че няма да сбъркаме, ако се придържаме...

Начало