Козметични рецепти » Пощадете кожата си

 Пощадете кожата си

Ние се усмихваме, повдигаме учудено вежди, мръщим се недоволно, присвиваме очи. За да покажем на света чувствата, които изпитваме, ни помагат цели 57 мускула. Именно тяхната работа в продължение на години и десетилетия оформя изражението на лицето ни и това, което му придава неповторима изразителност - мимическите бръчици. Постоянното свиване на мускулите „белязва” кожата между веждите, около очите, от ноздрите до устните. Положението се усложнява с напредването на възрастта, защото епидермисът губи своя тонус, а неговите еластични фибри и колагенът му се втвърдяват, смятат дерматолозите. Ние пък не можем да си забраним да правим мимики, набраздяващи още по-дълбоко лицето, щом са предизвикани от стрес, психическа или физическа болка, скръб.

Езикът на бръчките

Гледайки се в огледалото, ние изучаваме очите, устните или кожата си. Никога цялостното изражение. И грешим, защото именно чрез него предаваме на хората 80% от посланията, които им отправяме, срещу едва 20% посредством изречените думи. Става ясно защо гнусливото присвиване на носа, презрителното изкривяване на устните или някой нервен тик, дори много лек, разкриват на околните истинското ни мнение за тях и настроението ни. Както твърдят морфопсихолозите, отгатващи самоличността на човека по чертите на лицето му, индивидите, склонни към подчинение и силно безпокойство, са „белязани” с хоризонтални бръчки по челото - те твърде често повдигат учудено вежди, а погледът им обикновено е фиксиран в една точка. Избухливият темперамент се разпознава по вертикалните мимически бръчки, разположени в централната зона на лицето, най-вече между веждите, по напрежението в мускулите около устата и по безмилостния поглед. И накрая - тези от нас, които изпитват постоянно разочарование и тъга, не могат да прикрият състоянието си, тъй като върху челото им вертикалните и хоризонталните бръчки се събират, за да изпишат гръцката буква „омега”, сигурен признак на меланхолия. Има и още нещо, с което топмоделите са пределно наясно - лицата със спокойни черти привличат по-добре светлината, следователно са по-фотогенични и, обратното - напрегнатите я отблъскват, т. е. изглеждат по-зле и по-уморени на снимка.

Автотренинг

Стига да проявим постоянство, ние можем да отдалечим във времето появата на мимически бръчки и да поизгладим тези, които вече са налице. Всичко това благодарение на няколко упражнения за укрепване на мускулната структура на лицето и шията.

При бръчки между веждите, наречени „лъвски” или „гневни”

Поставете показалеца и средния си пръст във вътрешния край на веждите и за около десетина секунди се опитвайте да ги присвиете, като оказвате противодействие чрез натиск. Повторете още три пъти, стараейки се да не свивате нито един друг мускул на лицето.

При вертикални бръчки над устните, наречени „пушачески”

Поставете показалците и средните си пръсти над горната устна. Натиснете и направете опит да се усмихнете със затворена уста, като повдигате нагоре ъгълчетата й.

При дълбоки бръчки от ноздрите до устните, наречени „скоби”

Лапнете показалците си и упражнявайте натиск с тях в посока навън, като същевременно се стараете да „глътнете” бузите си.

Как да си помогнете сами?

Дишайте

Съвсем съзнателно, дълбоко, с пълния капацитет на белите дробове. По този начин ще доставите повече кислород на тъканите си и ще се избавите от сивкавия тен, който съпътства преумората, недостига на витамини, липсата на достатъчно сън.

Престанете да дъвчите

Няма значение какво - химикалката си, дъвка или кичури коса, защото ще задълбочите стреса, вместо да се отървете от него. На всичко отгоре ще предизвикате и появата на множество бръчки.

Скъсайте с цигарите

Имайте предвид, че цигареният дим буквално задушава кожата над горната устна - как тогава да не се набръчка като хармоника?

Преоткрийте топлата вода

Обтриването с лед и обливането с много студена вода наистина е полезно, тъй като свива кръвоносните съдове. Ако обаче спадате към числото на свръхнервните жени, откажете се от агресията на студа, която подтиква кожата ви да подава определени сигнали към мозъка, той пък откликва, „заповядвайки" на лицевите мускули да се свият.

Носете „правилните” очила

Очилата с неточни диоптри причиняват умора и ни карат да присвиваме постоянно очи. Бръчките „пачи крак” не закъсняват. Проверявайте редовно зрението си при офталмолог и не се бавете със смяна та на очилата, щом се окаже, че тя е наложителна.

Не се превръщайте в компютърни маниаци

Когато погледът ни остава прикован в екрана на компютъра повече от час, зениците се уморяват, ние започваме да мигаме много по-често от обичайното. Почивайте на всеки 45 - 60 минути, макар и за малко - колкото да се протегнете добре един или два пъти.

Погрижете се за осветлението

Ако е недостатъчно, то ни кара да се напрягаме, което се изразява в присвиване на мускулите в горната част на лицето. Ако пък е прекалено силно, предизвиква примижаване като защитна реакция. За да разберете кое е оптималното за вас осветление, направете опити с различни по мощност електрически крушки и се спрете на тези, които не ви създават визуален дискомфорт.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Да моделираме лицето си

Въпреки че дълбоко страдаме заради всички свои истински или въображаеми несъвършенства, както и заради следите, които времето оставя върху нас, ние много рядко се сещаме за десетките мускули, разполож...

Най-добрите приятели на перфектната кожа

Безжизнен тен, видимо дехидратирани участъци на лицето и тялото, рано появили се бръчици - по тези признаци безпогрешно можем да разпознаем липсата на витамини. Реагираме ли веднага, ще се радваме отн...

Дали той ви харесва?

He всеки мъж има смелостта да се приближи до някоя представителка на противоположния пол и да й обясни колко много го е впечатлила. За щастие адамовците са сравнително безхитростни същества, които лес...

Макиажът - истини и заблуди

Как да улучим точния нюанс на фон дьо тена си, да сложим коректора там, където трябва, да спасим миглите си от окапване... Смятаме, че знаем всичко по въпроса, но дали е така? С фон дьо тен можем...

Начало