Продукти: (за 2 порции)
• 4 пресни яйца
• 60 г краве масло
• 100 г пушени гърди /или сланина/
• 1 главичка лук
• 4 домата
• 4 с.л. брашно
• 150 г сирене
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 2 с.л. олио
• черен пипер, индийско орехче, сол
Начин на приготвяне:
Пускаме яйцата във вряща вода, варим ги 4 мин, охлаждаме и ги обелваме. Нарязваме доматите на кубчета, а пушените гърди – на 4 филийки.
Нарязваме лука на ситно и го задушаваме до омекване в олиото. Слагаме гърдите върху лука, а върху тях разстиламе настърганите домати. Задушаваме още 2-3 мин, след което оставяме под капак на края на печката.
От брашното, маслото и млякото приготвяме рядък бешамелов сос, кипваме и при непрекъснато бъркане прибавяме настърганото сирене. Подправяме със сол, черен пипер и индийско орехче.
Разпределяме задушените с лука и доматите пушени гърди в две гювечета, нареждаме върху тях сварените яйца, заливаме с приготвения сос, захлупваме и печем 10-12 мин в гореща фурна.
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...
Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...
Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...