Продукти: (за 4 порции)
• 800 г свинско или телешко филе
• 2 с.л. олио
• 4-5 с.л. прясна свинска мас
• 4-5 моркова
• 5-6 малки лукчета
• 1 парче целина
• 1 корен магданоз
• 1 корен пащърнак
• 2-3 скилидки чесън
• 1 ч.ч. червено вино
• 500 г консервирани печурки
• 1 с.л. разтопено краве масло
• 1 с.л. брашно
• 1 кофичка сметана
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Намазваме месото с олиото и го оставяме 12 часа в хладилник. След това го слагаме в тавичка със сгорещената мас и го запържваме леко от всички страни. Прибавяме нарязаните на кръгчета моркови, целите лукчета и обелените корени от магданоз и пащърнак. Посоляваме и заливаме с виното.
Покриваме плътно тавичката с алуминиево фолио и печем 30 мин в силна фурна и още 1 час в умерена. Отстраняваме фолиото и отливаме соса в чаена чаша. Запичаме месото още малко, за да се зачерви.
Допълваме чашата, в която сме отляли соса, с бульон или топла вода и разтваряме в нея брашното. Изсипваме течността в огнеупорен съд и варим 5 мин, като непрекъснато бъркаме с тел. Прибавяме гъбите, които сме нарязали на ситно и сме задушили в маслото. Варим още 5 мин, отстраняваме от огъня, сипваме сметаната и поръсваме с черен пипер.
Нарязваме изстиналото месо на филийки и го заливаме с топлия сос. Поднасяме го с морковите и лукчетата.
Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...
Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...