Продукти: (за 8-10 порции)
• 1 шилешко бутче /около 2-2,5 кг/
• 1 пакетче краве масло
• 4 глави лук
• 4 моркова
• 2 стръка праз
• 400 г ситно накълцано крехко телешко месо
• 200 г ориз
• сух джоджен, магданоз
• черен пипер, кимион, сол
Начин на приготвяне:
Измиваме бутчето и го подсушаваме. Правим надлъжен разрез и много внимателно отстраняваме коста. Изрязваме и малко от месото, за да получим по-голям джоб.
Нарязваме на ситно лука и праза и заедно с настъргания морков ги запържваме в маслото. Прибавяме накълцаното телешко месо и задушаваме около 15 мин. След това прибавяме почистения и измит ориз и задушаваме още 15 мин. Накрая прибавяме подправките: стрит сух джоджен, ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
С така приготвената плънка пълним оформения джоб. Трябва да внимаваме оризът и зеленчуците да са полусварени, защото ги затваряме вътре в бутчето. Зашиваме бутчето с канап, натриваме го със сол и черен пипер и го слагаме в тавичка.
Заливаме го с разтопено масло и с 1 л топла вода, покриваме плътно с алуминиево фолио и печем около 2 часа в умерена фурна. След това отстраняваме фолиото, заливаме със соса и запичаме, докато порозовее.
Изваждаме готовото бутче от фурната, прецеждаме соса, сгъстяваме го с малко брашно и заливаме с него месото, преди да го поднесем.
Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...
Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...