Кулинарни рецепти » Сармале

 Сармале
/Румъния/

Продукти: (за 4 порции)

• 1 по-голяма прясна зелка
• 350 г свинско месо
• 150 г телешко или говеждо месо
• 1 голяма глава лук
• 50 г бял хляб
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1-2 яйца
• 10-12 парченца сланина от бекон
• 100 г солена сланина
• 2-3 с.л.олио
• 1 ч.ч. бяло вино
• 1 с.л. доматено пюре
• 4-5 домата, месен бульон
• бульон от ягорида /зелено грозде/
• магданоз, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Прекарваме почистеното и нарязано на късове месо пре месомелачка заедно с накиснатия в прясното мляко хляб. Прибавяме ситно нарязаните магданоз и копър, ситно нарязания и запържен лук, яйцата и черен пипер. Посоляваме и омесваме добре.

Отделяме 10-12 по-големи зелеви листа и ги заливаме с горещия бульон от ягорида /зелено грозде/. След това ги отцеждаме и върху всеки лист слагаме парченце сланина от бекон и част от плънката. Свиваме сарми, изпържваме ги в мазнина, заливаме ги с месен бульон и леко ги задушаваме. Прибавяме размитото доматено пюре и виното и продължаваме да задушаваме.

В отделен сът слагаме останалото зеле, нарязано на ситно, обелените и нарязани на парченца домати. Посоляваме, подреждаме отгоре задушените сарми, поръсваме с нарязаната на кубчета сланина и изпичаме в умерена фурна. По време на печенето от време на време разклащаме тенджерата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сладкиш с нектарини

Продукти: • 4 яйца • 4 с. л. кисело мляко • 1 ч.ч. захар • 1 и 1/2 ч.ч. брашно • 1 бакпулвер • 1/2 к. ч. олио • 4 нектарини Начин на приготвяне: Смесваме яйцата, киселото м...

Пилешка дроб сарма

Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...

Концентрат от червени домати

Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...

Свински хапки със сини сливи

Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...

Начало